Er dit selvværd en vissen rosin?

En gammel velkendt følelse hos mig er flovhed. Flovhed over at være pinlig, når jeg fylder for meget, taler for højt og griner hysterisk. Flovhed, når jeg ikke har noget klogt at sige og bare er stille. Flovhed over mine handlinger, som når jeg glemmer et vigtigt møde på børnenes skole. Flovhed og pinlighed når jeg klemmer små løgne ud, for at være mere end jeg er eller for at være mindre end jeg er - i et forsøg på at passe ind i samfundet. Flovhed, pinlighed og skam, er velkendte og ofte styrende elementer i vores liv.

I dag ser jeg disse tilstande som "ukrudt i min indre have", der skal holdes nede og tages hånd om, inden det får overtaget. Som i enhver have, kommer ukrudtet snigende ind, forplanter sig og spreder sig - de suger kraften ud af de smukkeste blomster og ødelægger harmonien og helheden i haven. Og pludselig kan vi ikke se "skoven for bare ukrudt".

På min villavej, bor en dame, som næsten dagligt sidder i sin forhave og fjerner ukrudt. Jeg synes inderst inde, at det er tidsspilde, men hendes have er altid strålende af vitalitet, farver og kraft.

Tænk, hvis vi gav vores egen indre have den samme opmærksomhed - plejede vores indre meget tålmodigt og omsorgsfuldt - hvad ville der så ske?

Flovhed, skam og pinlighed, er følelser som udtømmer mit selvværd og hvis jeg ikke passer på, ender mit selvværd som en lille ynkelig vissen rosin. Jeg begynder at tro på, "at der er noget galt med mig" at "jeg ikke er lige så vigtig eller god som de andre", at "jeg er håbløs og ikke kan klare det" at "jeg er pinlig og burde skamme mig" ect. Det er her ukrudtet begynder at vokse og få overtaget.

Jeg overvejer nu, at banke et stort skilt ned i min egen forhave (som har en del ukrudt i sig, i øjeblikket), hvor der står: "jeg elsker min have som den er" Lige meget hvor hårdt dit sind, dine tanker eller dit netværk, prøver at fortælle dig, at du burde være flov over dig selv eller at du er pinlig, så husk på dette:

Du er et værdifuldt menneske, ingen er mere end dig, ingen er mindre end dig - du er perfekt som du er, det har du altid været og det vil du altid være. Du kan gøre handlinger som virker eller synes dumme, fjollede, pinlige eller skamfulde - men uanset hvad du gør; kan det aldrig ændre på din værdi som menneske. (det betyder, at du er en person der kan gøre pinlige handlinger - men du er ikke et pinligt menneske) Din værdi som menneske, afhænger altså ikke af dine handlinger og dine præstationer. Du er og bliver fantastisk, simpelthen fordi, at du er den eneste af din slags  - og det er i virkelighed den tanke og den overbevisning, der vi holde dit personlige ukrudt væk og nedtone dine følelser af flovhed og "forkerthed".

Så her er en ide: Lav dit eget lille eller måske endda store skilt, som et mentalt indre billede (eller i virkeligheden) og kig på det når du tvivler på dit eget værd.

På skilte kan der stå: "Jeg er værdifuld, uafhængig af hvad jeg præstere, gør og siger. Jeg elsker mig selv og acceptere mig selv som jeg er."

Hvordan ville dit liv udfolde sig hvis du troede 100% på dette?

Hvad ville du turde gøre?

God fornøjelse

Kærligst, Christina Greve

Ps. Få gratis 40 fantastiske tips, til øget selvværd, livsglæde og succes. Nul spam, kun inspiration du kan bruge til noget. Tilmeld dig nyhedsbrevt på min hjemmeside www.vision8.dk

 PPS. Jeg afholder en unik workshop "Boost dit selvværd" torsdag den 28. maj. Læs mere her

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Er dit selvværd en vissen rosin?