

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Er du nødtvunget til at få foretaget en tandprotese? Så læs med her, for der er langt mere i det end man måske tror. Ordet protese stammer fra det græske ord Prosthesis, der betyder 'en tilføjelse'. En protese er en konstruktion til erstatning af manglende eller defekte legemsdele. Det kan være en arm, ben, hofte eller tænder. Når man taler om tandproteser, tænker man altid på en aftagelig erstatning for en eller flere tænder. Det vil sige, at man selv kan selv tage protesen ud, når man ønsker det.
Tandproteser er løsningen
Uanset om der er tale om hel- eller delproteser, er fremstillingsproceduren stort set den samme. Proteser fremstilles hos kliniske tandteknikere og tandlæger. Når gummen er helet efter tandudtrækning, tages der først et aftryk af begge kæber, og ud fra dette laves gipsmodeller. Modellerne indsættes i en såkaldt artikulator. Det er en kunstig kæbe med kæbeled, hvori det naturlige sammenbid, kæbernes naturlige indbyrdes stilling og tyggebevægelserne kan efterlignes. Passer de, laves den endelige protese til dine tænder, som derefter tilpasses i munden. Det kan godt kræve nogle besøg hos tandteknikeren eller tandlægen, inden det hele passer.
Helprotese
Hvis man har mistet sine naturlige tænder, eller de tænder, der er tilbage i munden er så dårlige, at de ikke kan bevares, er det muligt og erstatte dem med en helprotese. Det kan f.eks. være på grund af store huller, parandentose, slid, medfødt tandmangel eller er de tænder, der er tilbage i munden så dårlige, at de ikke kan bevares.
En helprotese erstatter alle de naturlige tænder i kæben med akryltænder, som sidder fast i lyserødt akryl der ligner tandkød. Helprotesen fastgøres ved hjælpe af et naturligt vakuum som opstår mellem helprotesen og gummen. Hvor helprotesen i underkæben hviler på gummen så dækker helprotesen i overkæben både gummen og størstedelen af ganen. Alle kan få en helprotese, men før du beslutter dig for at få trukket de sidste tænder ud, er det vigtigt, at vores tandtekniker undersøger, om det vil være en fordel at bevare enkelte tænder.
En helprotese erstatter alle tænder i over- eller undermund. Alternativet til en helprotese er ofte implantater, som er en meget dyrere løsning end en helprotese. Hvis du ønsker en helprotese, som sidder helt fast ligesom dine naturlige tænder, kan du evt. vælge en helprotese med 2-4 implantater – en såkaldt tryklåsprotese. Det er stadigvæk en væsentligt billigere løsning end implantater i hele over- eller undermunden. Tryklåsprotesen klikkes fast på implantaterne og kan tages ud som en almindelig tandprotese. Se priserne på vores prisside.
Delprotese
Delproteser erstatter en eller flere naturlige tænder. De sidder fast ved hjælp af bøjler der klikker op omkring de naturlige tænder. Bøjlerne placeres så de ses minimalt. Der kan desuden laves små støtter der ligger på tyggefladen af tænderne. Trykket fra delprotesen fordeles ud på de naturlige tænder, der er beregnet til belastningen, og sørger for protesen trykker mindst muligt på gummerne. Tandlægen laver ofte små riller i tænderne, hvor de små støtter passer ned i, så bøjler og støtter generer mindst muligt. Der laves ikke skader på tænderne, da man ikke sliber igennem emaljen, der beskytter tænderne.
Der findes flere forskellige delproteser: Unitor delprotese, Akrylbaseret delprotese og en Smileprotese.
Unitor delprotese
Unitor med støbt stel, er den mest stabile og holdbare løsning. Her støbes et stålstel, med støbte bøjler, der passer perfekt rundt om de naturlige tænder. Denne type protese er let at vænne sig til, da den ikke har stor kontakt til gummen, men er ophængt på naturlige tænder.Den støbes i et tyndt, men stærkt lag metal, så den fylder meget lidt i munden, og ses meget lidt.
Akrylbaseret delprotese
Er de naturlige tænder ikke helt stærke nok til at bære en unitor, kan man lave en akrylbaseret delprotese, der let kan udvides, hvis der skulle mistes flere naturlige tænder.På denne type protese laves bøjlerne i et mere fleksibelt materiale, der bukkes af tandteknikeren, og derfor er den mere skånsom for de naturlige tænder.Denne type protese er bygget op i lyserødt akryl, og fylder derfor lidt mere end en unitor.
Smileprotese
En smileprotese, kan laves hvis man kun mangler en enkelt tand i en periode, inden der skal laves krone, implantat eller andet hos tandlægen.Denne protese fremstilles i lyserødt akryl, og den er uden bøjler, så den ses ikke. Denne løsning er rent kosmetisk, og det anbefales kun at bruge denne type protese i 3-6 mdr.