Se det fra en anden vinkel

Mange af os er opdraget til at fokusere på, hvad der ikke virker. Nu opfordre jeg dig til at se på det, der virker.

Hvis du som barn har oplevet at dine forældre kom med bebrejdelser og kritik, kritiserer du sikkert dig selv, når du laver en fejl, har glemt noget, eller har sagt noget du ville ønske du ikke havde, eller måske kritisere og bebrejder du andre. Vores børn ser og hører det, og vil begynde at kritisere sig selv og andre og på den måde går det i arv - også hvis skulle gå hen og blive skilt.

Du er her for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker, så når vi er villige til at forvandle enhver oplevelse til en positiv indlæringsoplevelse, er der ingen grund til, vi føler os skyldige over vores fejltagelser.

 Vi har opdaget adskillelige måder, der ikke får os til at blive til de forældre, vi ønsker at være, men vores erfaringer kan bruges til at blive de forældre, vi ønsker at være.

Det vi fokuserer på, får vi mere af. Når vi fokusere på det, vi ikke vil have, får vi mere af det, men fokusere vi på det, vi gerne vil have, ja så får vi mere af det. Vores fokus har i mange år ligget meget på fejl og mangler – det vi oplever, når vi slår os selv oveni hovedet, men nu må vi flytte fokus over på den positive tankegang, på empati og anerkendelse og på det der virker.

Problemer og begrænsninger er i virkeligheden udfordringer og muligheder. Flyt fokus væk fra fejl og mangler og over på styrker, utålmodighed til tillid, bebrejdelse, kritik og anklager til indsigt og læring.

Da vores børn øvede sig i at gå. Klappede vi i hænderne af fryd også når de fik ubalance og landede på rumpen. Det hele er kært og vi ser i tillid, læringen i det og alle mulighederne for os. Det bør vi huske hver gang vi selv og vores børn øver nyt.

Jeg øver mig i at sige “pyt” eller spørge mine drenge: “Hvordan kan det være du gjorde det?” i stedet for sige: “Du skal ikke ligge og sparke!” Så får jeg nemlig ofte et ret interessant og lærerigt svar, og når de bliver store, håber jeg, de ikke slår sig selv oveni hovedet, som jeg har gjort, men støtter sig selv.

Dyrk ikke det du og dine børn er dårlige til, dyrk det du og dine børn er gode til.


__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Bliv de forældre I ønsker at være. Læs hvordan