Meditationslærer Svend Trier

Set fra hjertet – at elske sin næste som sig selv

Your heart is your higher consciousness” (“Hjertet er din højere bevidsthed”) sådan udtalte den irske spirituelle lærer Bob Moore det. Dermed udtrykte han en universal sandhed, som vi finder i alle autentiske spirituelle traditioner – at uanset hvor meget viden, vi har ophobet, hvor mange evner og talenter vi har udviklet, hvor stor succes vi har opnået, så nytter det ikke meget, hvis ikke hjertet har udfoldet sig, hvis vi mangler kærlighed og medfølelse.

Kærlighed er kær lighed, forklarer den herboende tibetansk buddhistiske lærer Lakha Lama. Det er en oplevelse af vores dybe forbundethed med andre mennesker, med alle levende væsener og med hele eksistensen. Det er erkendelsen af, at vi alle har rod i den samme universelle bevidsthed, den samme grundlæggende essens. På overfladen er vi som adskilte isolerede øer, men i dybden af vores eget væsen er vi nært forbundne med alle andre, ligesom forskellige øer er forbundne i havets dyb.
For noget tid siden så jeg et TV-program, hvor en zen-buddhistisk lærer var i dialog med en kristen biskop. Ifølge biskoppen kan man ikke både elske sig selv og sin næste, for som han sagde med et citat fra biblen: ”Man kan ikke tjene to herrer på samme tid”. For zenbuddhisten var der imidlertid ikke noget problem i at have kærlighed både til sig selv og sin næste. Faktisk er det ene i virkeligheden forudsætningen for det andet: Hvorledes skal man kunne elske et andet menneske, medmindre man kan føle kærlighed eller omsorg overfor sig selv, ”Elsk din næste som dig selv”, som Jesus udtaler i det nye testamente.

At elske sig selv er ikke det samme som en narcissistisk selvoptagethed, hvor man hele tiden søger at blive bekræftet udefra eller på forskellige måder søger at kompensere for sin egen utilstrækkelighedsfølelse, netop fordi man mangler en grundlæggende fornemmelse af ens egen værdi som menneske. En sådan manglende følelse af selvværd fører ofte til en neurotisk form for ”uselviskhed” eller falsk ”næstekærlighed”, hvor man hele tiden søger at tilfredsstille eller behage andre og tilsyneladende intet ønsker for sig selv. Men bag den uselviske facade gemmer der sig en kraftig selvoptagethed, der ofte antager destruktiv karakter i form af vedvarende selvkritik, følelsen af ikke at være god nok, eller en skjult bitterhed over aldrig at blive set eller forstået. Eller måske dækker den over en skjult følelse af moralsk selvretfærdighed eller overlegenhed, en følelse af at være ”bedre” end de andre.

Ægte næstekærlighed udspringer derimod altid fra hjertets energi, fra kontakten med ens egen dybeste essens, hvor der ikke er nogen adskillelse mellem mig og andre – hvor vi alle er grundlæggende ét. Denne dyrebare essens er blevet beskrevet indenfor adskillige spirituelle traditioner som f.eks. ”det spirituelle hjerte”, ”juvelen i lotusblomsten”, ”den indre Elskede”, ”sjælen” eller ”det højere Selv”. I Upanishaderne, nogle af verdens ældste spirituelle skrifter, hedder det: ”Lige så stort som universet udenfor er universet i hjertets lotus. Inden i den er himlen og jorden, solen og månen, lynet og alle stjernerne. Det, som er i makrokosmos, er i mikrokosmos”.

Virkelig at kende sig selv er at elske sig selv, og ”hvis du elsker dig selv, elsker du alle andre på samme måde, som du elsker dig selv”(Citatet stammer fra den kristne middelaldermystiker Meister Eckehart.)

Helt enkelt er det fordi du ser dig selv i alle andre. Du genkender din egen dybeste essens i hvert menneske, du møder, og du genkender også dine mere menneskelige, ufuldkomne sider hos andre. Og eftersom du har opnået dyb selvindsigt – ikke kun hvad angår dit højere selv, men også hvad angår din menneskelige natur – ophører du naturligt med at dømme andre. Du oplever verden som et spejl for dit eget indre.

”Hjertet kan vise os en naturlig og lysende intelligens, som selv det mest udviklede intellekt aldrig kan opnå”, skriver Margit Madhurima Rigtrup i sin meget anbefalelsesværdige bog ”Det intelligente hjerte” (Borgens Forlag). ”Det er derfor ikke et luksus-behov at afsætte tid til at stimulere og åbne sig for denne intelligens. Det er mere end nogensinde et påtrængende behov, hvis vi skal skabe intelligente og ikke-bekrigende menneskelige fællesskaber for os selv og hinanden og for de kommende generationer. Kun i hjertets kreative intelligens er der et sandt håb om, at vi kan gøre Jorden til et smukkere sted at være”.  

Svend Trier er meditationlærer, og leder af Quantum Seminars der tilbyder kurser og seminarer med nogle af verdens førende kapaciteter.  

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Det er meget smukt Svend, Mine forældre har en stor aloe vera plante stående i en krukke. En dag spurgte min mor, om ikke vi havde lyst til at få en "aflægger". Vi tog den med hjem, og plantede den i en krukke, og den trives godt og vokser flot. Spørgsmålet er så nu, om det er den samme plante som vokser to forskellige steder, eller om det er to forskellige planter? For mig, er der ingen tvivl, det er naturligvis den samme plante som vokser to forskellige steder. På samme måde, som jeg er den samme essens som alle andre mennesker, jeg opholder mig blot rent fysisk et andet sted end andre mennesker. - men samme essens, det er der ingen tvivl om, når først man kommer i kontakt med den.
At elske sin næste som sig selv - set fra hjertet. Læs mere