Egoister hjælper andre

"Snyd dig glad" handler om selvhøjtidelige selvmord, livets bænkevarmere og social striptease. Forfatteren til bogen Snyd dig glad, Sebastian Overgaard, er ifølge ham selv en kæmpe egoist. Fordi han får det godt af. At hjælpe andre. Men hjælpen er heldigvis ganske underholdende og inspirerende. LevLykkeligt.dk har fået lov til at bringe to centrale kapitler fra bogen her.

Livet er mærkeligt

Hvad tænker du, når du ser ordet MÆRKELIG?

Mange vil opfatte det negativt. Som noget unormalt og måske lidt irriterende. Du har helt sikkert selv brugt ordet om mennesker eller situationer, du syntes var mærkelige. Og der har det ikke været positivt ment, vel?

Jeg vil rigtig gerne give dig et helt nyt syn på begrebet.

Så kig lige en ekstra gang på ordet: Mærke-ligt

Det betyder jo, at det er mærk-bart. Altså noget du rent faktisk mærker. I min bog er det fantastisk, for jeg tror på, at livet SKAL mærkes.

Det modsatte vil være at sætte livet på auto-pilot. At den ene dag tager den anden. Og at rutiner og vaner fortrænger eventyret fra din hverdag.

En anden bivirkning ved at leve ”ikke-mærkeligt” er, at dine tanker får fri mulighed for at drøne rundt i hovedet på dig. Når du lever intenst og opslugt af noget, så er det svært at bekymre sig. Men hvis alt kører per automatik, er der ikke noget, der tvinger dig til at være til stede i nuet. Og det giver luft til din livsdæmper og alle dens bekymringer.

Tænk på alle de situationer i din hverdag, som du udfører rutinemæssigt, mens dine tanker er alle mulige andre steder.

Der er i det hele taget rigeligt, som IKKE er mærkeligt for dig. For eksempel at:

• sove på samme måde i din seng hver nat
• tørre dig på præcis samme måde efter dagens bad
• gå ned ad gaden i dine egne tanker
• ignorere kassedamen, tiggeren, og buschaufføren
• tale med de samme mennesker på arbejdet
• give gaver, på dage hvor man forventer gaver
• tilbringe tid med folk du kender godt

Som sagt lever vi i en verden, hvor alt gerne skal kunne måles, forklares og forudsiges. I den verden er vi ofte utroligt målrettede. Både overordnet i forhold til karriere og livsmål. Men også helt nede i hverdagens detaljer.

Når vi skal på arbejde, så er dét vores mål. Når vi er ude og handle, så er det vores mål. Når vi venter på en ven, så er det vores mål. Ikke at der er noget forkert i at have mål eller at fokusere på én ting af gangen. Men hvis alt handler om at komme fra A til B, kan vi nemt gå glip af, hvad der sker omkring os lige nu. Så lever vi i stedet i fremtiden, som jo kun eksisterer i hovedet sammen med vores livsdæmper.

Det kan være dejligt trygt at vide, hvor vi skal hen. Uanset om vi går ned ad gaden, planlægger et bryllup eller følger ugens faste gøremål. Men hvad sker der så, når vi pludselig oplever noget uvant og mærkeligt?

Ofte sker der det, at vi bliver målløse. Kig også på dét ord: Mål-løs

Mærkelige hændelser får os til at miste målet af syne for et øjeblik. Vi tvinges simpelthen til at standse op, slippe kontrollen og mærke hvad der sker LIGE NU. Det er der mange mennesker, der har modstand mod. Også selvom der kan komme rigtig meget godt ud af det.

At rejse er et godt eksempel på dette. Når vi forlader vores vante rammer og møder fremmede kulturer, føles det meste mærkeligt.

Det er derfor, mange føler, at de VIRKELIG lever, når de rejser. Nye indtryk rusker ganske enkelt op i den fastlåste vanetænkning hjemmefra.

Vi bliver mere åbne. Vi taler med vildt fremmede. Og vi bliver lidt ligesom børn, der oplever verden for første gang.

Vi mærker livet

Tænk på den første dag i et helt nyt land. Når du går i seng om aftenen, har du oplevet så meget, at det kan føles som flere dage. Omvendt kan en målrettet og IKKE-mærkelig uge i dit normale liv forsvinde med et fingerknips.

Jo mere genkendelig vores tilværelse bliver, jo hurtigere går tiden. Det er også derfor, at sommeren kunne føles som et helt år, da du var barn. Har du bemærket, hvordan den bliver kortere og kortere jo ældre, du bliver?

Denne tankegang er interessant i forhold til mange menneskers ønske om at leve længere. I stedet for at forske i, hvordan vi kan blive 5-10 år ældre, skulle vi måske hellere fokusere på, hvordan vi får tiden til at gå langsommere.

Livet som eksperiment

En rigtig god måde at blive sødere mod dig selv på, er at se livet som et livslangt eksperiment. Se alt, hvad du foretager dig, som en række forskningsforsøg, hvor du både er forskeren og forsøgskaninen. På den måde bliver det hele mindre tungt. På den måde vil du aldrig kunne fejle. En såkaldt fejl er blot et skridt på vejen mod nye opdagelser.

Da Edison opfandt glødelampen efter 1.000 mislykkede forsøg, var der nogle smålige mennesker, som mobbede ham med hans mange fejl. Han skulle vist nok have svaret, at han sgu da aldrig havde fejlet. Han havde bare fundet 1.000 måder IKKE at lave en glødelampe. Jeg ved ikke, om historien er rigtig. Men ville det ikke være befriende, hvis du kunne se på dine "fejltagelser" på den måde?

Som du læste tidligere i bogen, druknede min ungdom i generthed og usikkerhed. Særligt i forhold til det modsatte køn. Det var først i midten af 20'erne, at jeg gjorde det til et livseksperiment at udfordre frygten for afvisninger.

Jeg får helt ondt i maven ved tanken om, hvor ondt en afvisning kan gøre. Der er egentlig ikke noget at sige til, at man gerne vil undgå den.

Hvordan ville du beskrive følelsen af at blive afvist?

• Som at få en mavepuster.
• Som at få revet hjertet ud.
• Som at få suget al blod væk fra hovedet.
• Som en knude i maven.
• Som en spænding i brystet.
• Som om hjertet stopper.

Det er sikkert individuelt, men det er nok de færreste, der mærker afvisningen som en rar kilden ...

Faktum er, at de fleste mennesker i denne verden hader afvisninger så meget, at de går gennem et helt liv uden at risikere noget. Tænk på, hvor mange, der aldrig har turdet kæmpe for at få én, de virkelig er forelsket i. Hvor mange der ikke har søgt deres drømmejob. Eller forladt deres job for at forfølge en god idé. Millioner af mennesker har aldrig spurgt om lønforhøjelse, foreslået rabat nede i tøjbutikken eller afsløret deres inderste fantasier for kæresten.

Der kunne skrives mange bøger om, hvordan vi undgår VIRKELIG at leve bare for at slippe for en mulig afvisning.

Hav det fantastisk
Sebastian Overgaard

Den 11.11.11 udkom Sebastian Overgaards bog, Snyd dig glad. Snyd dig glad handler om at trodse sin indre livsdæmper og gøre livet til sin legeplads. På original vis punkturer den konceptet "selvhjælpsbøger", men efterlader alligevel læseren fuld af glæde, livsmod og kreative ideer til at erobre verden. Vil du købe bogen kan du klikke på titlen her: Snyd dig glad

Sebastian Overgaard er professionel livsnyder, inspirerende foredragsholder og komiker (i skikkelse Kim K, Danmarks Dårligste Coach) Sebastian Overgaard har de seneste 15 år arbejdet for en lang række større danske og internationale virksomheder med fokus på kreativitet, nyskabelse og udvikling. Primært inden for tv, reklame og reflekterende komik. Derudover spænder Sebastian Overgaards karriere over titler som iværksætter, galleri ejer, hypnotisør, forfatter, lærer og foredragsholder.
 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Egoister hjælper andre.Snyd dig glad - om livets bænkevarmere og social striptease af Sebastian Overgaard