Dyrevelfærd - hører døde dyr til i sund kost?

Flere har sagt til mig: Gitte, hold dig til positive emner, så du ikke gør nogle sure. 

Ja, jeg lever af at holde foredrag om arbejdsglæde, energi og begejstring. Og når jeg holder foredrag for erhvervslivet, kunne jeg ikke drømme om at tale om dyrevelfærd, plantekost og miljø. 

Men jeg råber op om det i min fritid, fordi det er en hjertesag for mig. Fordi jeg ikke bare er lidt små bekymret. Jeg er dybt bekymret. 

Jeg mener, at har man viden, har man ansvar. At holde sin mund af frygt for at blive upopulær, er ikke min stil. 

Jeg har lige set det næste afsnit af Borgen, og er så glad for, at de tager emnet dyrevelfærd op.

En dejlig modvægt til al den fokus på madprogrammer med stenalderkost, der handler om at spise flere dyr for at gå ned i vægt. Man går desuden mere ned i vægt på veganerkost, men det er så en hel anden debat. 

Når jeg fortæller, at jeg er veganer, fordi jeg mener det er et venligt valg, og jeg kan gøre den største forskel for miljøet, dyrene og menneskers sundhed på den måde - så møder jeg mange fordomme. 

"Man skal passe på ikke at blive for frelst", "Mennesker har altid spist kød", "Der er forskel på dyr og mennesker", "Så længe man spiser øko, er det vel iorden", "Mad skal heller ikke gå hen og blive en religion"

Det er et personligt valg, om man spiser animalske produkter eller ej. Min hensigt med denne blog er kun at sprede kærlighed/bevidsthed ved at stille de dybe spørgsmål. Altså ikke at dømme nogle der spiser anderledes end jeg. De mennesker jeg elsker mest i denne verden spiser animalske produkter. Man kan altså sagtens elske et menneske, uden at elske dets vaner. Respektere at vi har forskellige holdninger. Derfor poster jeg også altid for og imod video debatter, når jeg skriver om dette emne. Handler altså mere om at se sandheden i øjnene og tage stilling, end det handler om ret og uret. 

Mit håb og min hensig er bare: At flere mennesker sætter sig ind i, HVORDAN vores mad industri foregår. At flere træffer et bevidst valg om den måde, de spiser på, og hvilke konsekvenser det har. 

At folk ikke glorificerer deres egne vaner ved at lyve for sig selv: "Jeg spiser 100% økologisk" 

Ja, det er da et kæmpe skridt i den rigtige retning. Jeg kender bare ikke en eneste kødspiser, der spiser 100% økologisk fra dyr der går ude året rundt. Ikke en. Gør du?

Inden jeg blev veganer, købte jeg også selv øko kød, mælk, smør, æg mm. Men så skal man liiiiige på café, have sushi, ud at spise hos venner mm. Hvor mange % af de animalske produkter er så reelt øko i det samlede årsregnskab? 

Hvad med, at vi starter med at besvare disse spørgsmål ærligt overfor os selv?

Er der en uoverensstemmelse mellem det vi siger, og det vi gør i følgende tilfælde?

Vi siger:

Sluk vandet imens du børster tænder og tag hurtige brusebade. Imens en veganer kan lade bruseren stå tændt 365 dage om året og stadig ikke nå samme forbrug som kød/fisk/mælk/æg/smør spiseren. 

Vi skal tage cyklen og lade bilen stå. Imens den animalske mad industri bruger 40% mere co2 end den samlede transport (biler, fly mm) bruger tilsammen. 

Produktionen af korn forurener da også. Ja, imens 40% af korn og 75 % af soja går til at fodre slagtedyr. Korn og soja der ville kunne give mad til alle de millioner af mennesker der sulter. Og i takt med at lande bliver rigere, går de over til at spise flere animalske produkter. Har vi ik et problem her? Eller skal vi bare lade som ingenting, fordi det ikke er så populært at tale om? 

Det er forkert at låse en hund ind i et bur og klippe halen af den, for der efter at transportere den mange kilometer for at aflive den. Men er det en gris, er det noget andet. Er dette kulturelt eller etisk betinget? I kina spiser de hunde og katte, som vi spiser grise? Ofte når jeg kører på de danske motorveje på vej hjem fra dagens foredrag, ser jeg disse kæmpe lastbiler med levende kyllinger, grise mm. Jeg bliver altid så ked af det. Kan næsten ikke holde ud at være vidne til det. Ude på lastbilen er der gerne et billede af en glad gris der danser rundt, og et eller andet slogan, hvor der står noget alla, at glade grise giver kvalitetskød. 

Så længe vi spiser økologisk fra fritgående dyr. Ja, og under 1% af planetens animalske produkter er fra fritgående øko dyr.

300 dyr slagtes i sekundet - alene i USA. Hvor mange dyr er det lige, inden du har læst denne blog?

Jeg har brug for kød for proteiner og mælk for kalcium? Nej, du har brug for aminosyre til at opbygge proteiner, og aminosyre findes i alt, hvad du spiser. Jeg er mere bekymret for at få for meget protein end for lidt. Læs The China Study (google det) lyt til læger som Dr. Neal Barnard, Esselstyn, Ornish og John McDougall. Kalcium fra mælk? De lande i verden med mest knogleskørhed, er de lande der indtager flest mejeri produkter. Proteiner fra alle animalske kilder frarøver kroppen kalcium. Som at hælde kalcium i en spand med hul i. Det handler ikke om, hvad du spiser, men om hvad du optager. Med mindre du sulter, kan du ikke lide af proteinmangel.(Der er aminosyre i alle planter)  Lad være med at tro på mig. Se videoerne, og vurder hvad du mener er rigtigt her?

Men døde dyr smager så godt. Ja, jeg elskede også smagen af en stor saftig bøf. Men dine smagsløg ændrer sig i takt med at du spiser mere plantekost. Det jeg før så som saftig bøf ser jeg nu som dødt "flesh". Meget af det er mentalt og ikke fysisk. 

 Måske synes du, at mine spørgsmål er langt ude. Måske er du nysgerrig efter mere.

Vil invitere dig til at se denne debat, hvor der er folk på begge sider af argumenterne. Hvor publikum stemmer inden og efter debatten. Hvor det ikke bare handler om rigtigt og forkert, men om at tage stilling - uden at have bind for øjnene.

Glæd dig i øvrigt til næste afsnit af Borgen, som kan ses på DR.dk allerede nu. 

http://www.youtube.com/watch?v=mNED7GJLY7I

Hør også hvad der endelig fik Ellen de Generes til at blive veganer.

http://www.youtube.com/watch?v=UeSA2j4oiDA

Og Poul McCartney

http://www.youtube.com/watch?v=pZOTtDuut8Y

Og et par af de film der overbeviste mig om at veganer er det venligste valg. 

http://www.youtube.com/watch?v=z2ctwOTHQYo

http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0

 

http://www.youtube.com/watch?v=e-F8whzJfJY

Og tilsidst lidt om dine sundhedsfordele ved at sige farvel til dyr på din tallerken. Min favorit læge Dr. Neal barnard

http://www.youtube.com/watch?v=5VWi6dXCT7I

Kærlige hilsner

Gitte 

  

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dyrevelfærd - hører døde dyr til i sund kost? Læs med på Levlykkeligt.dk