Dø før din død og bliv lykkelig

”Vi er, hvad vi tænker. Alt hvad vi er, opstår med vores tanker. Med vores tanker skaber vi alt”. Buddha

Meditation handler om at blive mere bevidst om sig selv og sine tanker. Lærer du at kontrollere sindet, vil du bedre kunne styre dit liv i den retning du ønsker og i sidste ende skabe et lykkeligere liv.

Lad os først se på, hvorfor vi egentlig bør meditere. De fleste af os synes, at vi selv er ret bevidste som mennesker og har nogenlunde styr på, hvad vi tænker og føler det meste af tiden. Men nej, det har vi faktisk ikke, for vi lever det meste af vores liv med automatpiloten slået til. Mange ting gør vi bare, fordi vi er vant til at gøre dem og uden at lægge for meget tanke og energi i dem. Og der er selvfølgelig mange situationer i hverdagen – alle de små gøremål, vi alle kender – hvor det er rart, at vi ikke skal tænke så meget. Man kan ikke være 100% bevidst hele tiden. Jeg oplever fx nogle gange, når jeg kører bil, at jeg sidder og tænker på 4000 ting på én gang, og så ender jeg med at køre et helt forkert sted hen. Mine tanker er alle andre steder. De fleste kender også til at hvirvle rundt i sengen, når man skal sove, fordi man tænker alt for meget.

Sindet er som en overskyet himmel. Himlen er vores indre, skyerne er de tusindvis af tanker og følelser, der konstant kommer farende. Vi ved ikke, hvor de kommer fra, eller hvor de går hen, de er der bare og for det meste er det temmelig overskyet! Meditation hjælper os til at få skyerne til at forsvinde, så vi mærker ro og klarhed.

Sindet er der, hvor alle vores tanker, vores negative følelser og vores ego findes. Hele vores opfattelse af os selv på godt og ondt sker i sindet. Vi identificerer os med vores sind. Hvis jeg beder dig om at fortælle om dig selv, vil du måske sige noget i retning af: ”Jeg er en kvinde, jeg er gift med x, jeg er stædig, venlig” osv. Altså din overordnede opfattelse af dig selv. Vi tror, at alt, der er at vide om os selv, befinder sig i sindet, i ego’et. Men ego’et er ikke, hvem du i virkeligheden er. Ego’et er det billede, du har af dig selv, den sociale maske eller rolle. Og masken har det bedst, når den får anerkendelse og kan styre tingene, fordi den lever i angst. Den underliggende følelse, der styrer alle ego’ets aktiviteter, er angst. Angst for ikke at være elsket, angst for ikke at være god nok, angst for at leve og angst for at dø.

ØvelseHvordan vil du huskes?
Denne øvelse er tænkt som en slags meditation. Øvelsen kan virke lidt makaber for nogle, idet den handler om døden, men døden er ikke kun trist og uundgåelig. Døden kan også hjælpe os til at leve livet noget mere, til at få øjnene op for de vigtigste ting i tilværelsen. I buddhismen er det faktisk meget anvendt at meditere på døden, fordi den netop husker os på livets skrøbelighed og rusker i os, når vi bliver for magelige og forvænte.

Døden giver os det perspektivskift, som der ofte skal til, for at vi begynder at stille os selv de vigtige spørgsmål.

Læs øvelsen igennem først og bliv så siddende eller læg dig ned et øjeblik.

Forestil dig at du springer mange år frem i tiden. Du har levet et langt liv, hvor du har oplevet en masse ting, og nu er det tid til at dø og forlade denne jord. Dagen er simpelthen kommet, hvor du skal til din egen begravelse. Umiddelbart vil du sikkert opleve en indre modstand omkring det. Det gør jeg selv. Men det er kun, fordi vi tror, vi lever for evigt. Bare fortsæt. Din familie og dine venner er samlet i kirken. Forestil hvordan de ser ud og hvordan stemningen er. Derefter går flere af følget – en efter en – op og stiller sig ved din kiste.

Hvad fortæller de om dig? Hvad vil du gerne huskes for?

Fortæller de om, hvilket arbejde du havde, dine arbejdsopgaver eller hvordan du altid havde styr på tingene? Det vil nok mere være søde minder om fælles stunder. Minder fra hele dit liv – og fra forskellige perspektiver alt efter om det er veninder, venner eller familie, der mindes dig og det, I havde sammen. Du vil nok ikke blive husket for, om dit hus er stort eller om du lavede de rette investeringer. Det vil nok snarere handle om, hvordan du var over for dine børn, hvordan dit smil var, og hvordan du havde overskud til andre.

Når du føler, du har været til begravelse længe nok, åbner du øjnene og besvarer disse spørgsmål:
Hvad vil jeg gerne huskes for, når jeg engang er død?

Hvad vil jeg have bidraget med, som kun jeg kan bidrage med?

Tænk på dine styrker, talenter, evner. Og tænk på noget, der rækker ud over dig selv og involverer andre mennesker.

Måske vil du huskes for din humoristiske sans, og dit bidrag til verden vil være, at du engagerede dig i din lokale håndboldklub. Eller måske vil du huskes for den måde, du har opdraget dine børn på, og dit bidrag til verden vil derfor være deres gode personligheder, som nok skal gøre meget gavn. Det er helt op til dig, men mærk godt efter.

Jeg vil for eksempel hjertens gerne huskes for mit livssyn, min nysgerrighed på livet og min måde at være sammen med mine børn på. Og jeg vil gerne bidrage med at formidle viden om positiv psykologi, som forhåbentlig kan være med til at skabe mere lykke.

Måske også for dig?

Kærlige hilsner
Sarah Zobel 

Sarah Zobel holder foredrag, og arbejder med coaching og terapi, foruden at være forfatter til Lev dig lykkelig nu, den succesrige bog om Positiv Psykologi. Sarah Zobel arbejder også med virksomheder indenfor leder- og medarbejderudvikling

 

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Hej Sarah

Skøn og inspirerende artikel

hjertelig hilsen Henning

JT :)

Kaere Sarah,

Tak for denne fremragende øvelse...

Med modet, hjertet og viljen gik jeg igang og det jeg bl.a kom frem til, jeg ville huskes for var...

At vaere hende der tog imod visdom fra andre, viste mod og tillid og levede det ud og igennem og der igennem fandt muligheder og lykke...

DU viste vejen.

JEG gik den og kom endnu et skridt vidre og naermere mod det vaesentlige.

Nemlig MIN lykke skabt af MIG!

 

I dyb taknemlighed TAK!

 

June Tessin 

Dø før din død og bliv lykkelig. Artikel på Levlykkeligt.dk