Kan man dø af stress?

Jeg talte med en ung kvinde den anden dag. Hun havde igennem længere tid haft en høj puls og hun havde tabt sig. Hun undrede sig og følte sig også lidt utilpas så hun gik til lægen, der tog blodprøver og undersøgte hende for at udelukke en række alvorlige sygdomme. Da kvinden fortalte om det til mig sagde hun "så jeg har heldigvis kun stress". 

Men desværre er det ikke så heldigt for hende, selvom hendes oplevelse er at hun har det godt nok og at det går fint med jobbet. Faktisk rigtig fint. Hun er blevet forfremmet og skal starte en underafdeling af sit firma op i Singapore. Det er en spændende proces, hvor hun har fået et stort ansvar og hun tænker på det dag og nat. Hendes mand bakker hende op og er indstillet på at rejse med. Han er selvstændig og regner med at kunne bruge hendes nye job som et springbræt til en udvidelse af firmaet. Børnene er små og vant til at komme med rundt i verden. Så det hele kører.

Jeg prøver at tale med kvinden om at hun må geare ned på et eller anden felt i sit liv - det har hendes symptomer med vægttab og høj puls jo vist hende rimelig tydeligt. Men det kan hun ikke, siger hun. For hun er glad for sit job. Det er sjovt og spændende og hun mærker faktisk ikke noget ubehag imens hun arbejder. Det er snarere når hun slapper af at problemet opstår.

Jeg har ikke let ved at komme igennem til kvinden, men jeg må insistere på at hun må ændre et eller andet i sit liv. Ellers er det for farligt. 

Jeg fortæller hende om en mand jeg engang havde i et samtaleforløb hos mig og som desværre døde inden han nåede at komme ned i gear.  Det gibber lidt i hende, da jeg fortæller det. Ja, han døde af stress. Han stoppede op. Men for sent. Hans krop og hjerne var overbelastet og han døde desværre lige som han havde indset at han blev nødt til at ændre på sit liv.

Så derfor - hvis du oplever langvarige tegn på stress, som uro, søvnproblemer, uforklarlig gråd, smerter, tankemylder og hukommelsesproblemer - så er det NU du skal stoppe op. Ikke i morgen. Ikke i overmorgen. Men nu! For det er mere alvorligt end du tror.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress - kan man dø af stress? Læs mere