Er coaching en trussel mod den Danske Folkekirke?

Forleden på vej til klinikken hørte jeg i bilradioen kanalen 24/Syv. Her gik samtalen på tro og om den Danske folkekirke er truet af andre trosretninger som f.eks. den Muslimske.

Det var to eller tre (husker det ikke) præster, som havde gang i en vældig diskussion. Den ene var Søren Krarup, som ytrede sig om sin angst for den Muslimske tros fremgang her i Danmark. Ja, Krarup formåede, at få hver anden sætning til at handle om angst for Muslimer, uanset radioværtens spørgsmål – imponerende. 


Mens jeg kørte af sted der, lidt smilende over os menneskers evne til, at piske en stemning af angst op for andre, der er anderledes end os selv, blev jeg pludselig fanget af den kvindelige præsts (husker ikke hendes navn) udtagelse. Hun så ikke den Muslimske tro som den store fare for den Danske folkekirke, men derimod den bølge af selvudviklings former som vi Danskere har kastet os over. Hun nævnte coaching, mindfullnes og Buddhistisk tankegang som ”farlige” for den Danske folkekirke.

Så kan det nok være, at mine øre blev spidse, og min nysgerrighed blev tændt. ”Hvordan i alverden ville hun argumentere for det synspunkt”, tænkte jeg.

Jo, argumentet lå i at alt den ”kiggen ind” i sig selv, for at finde sig selv, og lære at elske sig selv, søgen efter autenticitet over for sig selv, øjne synlig skulle gøre os blinde for næste kærlighed og selv offerelse. At søge sig selv, som individ skulle angivelig skade fællesskabet og budskabet i Folkekirken.

Se, det statement, har jeg nu gået og tygget på i nogle dage. Jeg er selv terapeut, og fortaler for at ansvaret for vores liv ligger hos os selv. Fortaler for, at forandring ikke kan påduttes udefra, men skal og må komme indefra individet selv, hvis en varig og ægte forandring skal ske. Det kræver bl.a., at vi bliver bevidste om vores indre værdier, vores overbevisninger, vores verdenstilblivelse og verdensbilleder, og ikke mindst de valg og fravalg vi har gjort i vores liv, og måske er nød til at gøre for, at vi kan blive autentiske og stå fast i os selv, vores følelser, meninger m.m.

For mig handler det om, at vi i vores autenticitet lære, at være med os selv og det som er i nuet. For mig handler det om, at vi mennesker må kunne vælge os selv først, og elske det vi vælger. Når vi elsker os selv, kan vi med større autencitet og virkning, elske og hjælpe andre.

Jeg bruger tit billedet af fly stewardessen, som demonstrere sikkerheds proceduren om bor på flyet. Når hun når til iltmasken, som i tilfælde af iltsvind falder ned foran dig, hvad er det så hun siger, der er vigtigt? ”At vi SELV tager iltmasken på FØR vi hjælper andre med deres maske, for ellers er det ikke sikkert vi er i stand til at hjælpe” Altså i overført betydning, hvis vi ikke elsker os selv, så bliver det måske svært at kunne elske andre.

Mig bekendt, så står folkekirken for et Kærlighedsbudskab, og et af de10 bud er at: "Du skal elske din næste SOM dig selv”
 SOM DIG SELV - så - siger Gud, kilden ikke til os - ELSK DIG SELV og SÅ DIN NÆSTE? Og IKKE elsk din næste og så dig selv.

For mig at se, så er vi NU som aldrig før, på vej til at forstå og leve efter kærlighedsbudskabet, netop fordi vi begynder at have fokus på os selv og ikke alle de andre først. Hvem er den nærmeste til at elske dig, det er vel dig selv, og er det du så elsker i virkeligheden ikke Gud eller Kilden, som skabte os i et billede af sig selv?

Jeg tænker, at hvis nogen i den Danske Folkekirke kan føle sig truet af kærlige mennesker, der elsker sig selv, så er der noget de har misforstået i budskabet. Måske er truslen mod Danske værdier, og Folkekirken ikke det andre tror på, men folkekirkens modstand for (gælder også alle andre religioner) ikke at forny sig, og tilpasse sig den forandring verden hele tiden befinder sig i. Må jeg har foreslå Folkekirken og andre religioner - Coaching - selvudvikling.

I det hele taget så er jeg overbevidst om, at ALLE religioner ER kærlighedsreligioner, som magtsyge mennesker har ødelagt gennem mange 1000 år og brugt til, at ophøje dem selv med.

Jeg har engang læst at Gud, kilden har givet en lille bid af sandheden (hvis en sådan findes) til hver af religionerne, og at fred skabes den dag religionerne finder sammen og lever sammen i fredelig sameksistens.

”Vi ser ikke verden som den ER, men som vi er”

Gælder for øvrigt også undertegnet, som på ingen måde påberåber sig at have sandheden, men som blot reflektere over livet og det han møder på sin vej gennem det.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Hej Bjarne,

Fint indlæg. Det for mig til at tænke på den modsatte gyldne regel "Du skal elske dig selv som du elsker din næste" Det er min erfaring i terapi at mange menneskers problemer ikke handler om at sætte pris på fællesskabet eller den næste - men at denne værdsættelse ikke er rettet indad, hvorfor man oplever sig isoleret i fællesskabet.

Jeg giver dig - delvist - ret i dine refleksioner over religion. Meher Baba sagde engang i 30'erne " I will bring all religions together, like pearls on a string". Så tanken er ikke ny. Problemet som jeg ser det, ligger i at mennesket har en destruktiv tendens til at fokusere på form og ikke indhold. Søgen efter sandhen i formen er for mig en vej til indvikling og ikke fællesskab.

Alt godt

Kresten

__________________________

Kresten Kay
Psykoterapeut MPF
www.krestenkay.dk

Kunne svært være mere enig.

Jeg tillader mig lige at dreje den en tand, for at fortælle en lille historie fra det virkelige liv.

Helt lokalt, har byens spejdere m/familier, fornylig haft deres årlige gudstjeneste i kirken. Et par nisser, havde forvildet sig med ind i kirkerummet, og der blev såmen også klappet af spejdernes kor, da de havde sunget et par julessange, for de fremmødte.

Det blev for meget for én af de mere "rettroende", der også var i kirken den dag. Han fur i blækhuset i flere omgange, og har skrivet lange artikler i de lokale blade. Han tordner mod alt det nye, der sniger sig ind i på det, at være "en rigtig kirsten". - Han har endda opnået at få en artikel på forsiden af avisen.....i 2012. 

Hvad er det lige, der sker?! Kom i tanke om det igen, nu da du, Bjarne, bringer dit besyv til religionsdebatten.

Hvor kommer rummeligheden og mangfoldigheden - og næste kærligheden fra? 

Tak for et godt indlæg.

Er coaching en trussel mod den Danske Folkekirke? Læs på Levlykkeligt.dk