Bonusborger, Neonomade, Globalist, Primasket - hvem er du

 Hvordan placerer du dig selv i verden, så dine grænser gør dig grænseløs på den fede måde? Og har du tænkt over forskellen på afgrænset (yt!!) og omgrænset (fremtiden)? Tjek hvilken livsform du er: Primasket, neonomade, bonusborger eller globalist – og gør 2011 til dit bedste og mest grænseopdagende år nogensinde!


OMGRÆNSET ELLER GRÆNSELØS
Danmark fedter rundt i efterløn og blokpolitik, og lader de mange afgrænsede grupperinger kæmpe mod hinanden. Men den nye form for afgrænset er omgrænset, fordi det er nødvendigt at være inkluderende i fremtiden (modsat ekskluderende og afgrænset, som er frygtbaseret), hvis vi skal gøre os gældende på verdensmarkedet. Omgrænset betyder at vi værdisætter os selv, vores idealer, normer og adfærd og inviterer andre til at blive en del af os, og gerne deler ud af vores erfaringer, viden og lyst til forandring. Og at vi udveksler energi med andre omgrænsede områder. Afgrænset er Pia Kjærsgård når hun er mest bange. Omgrænset er omverdensvenlig.

I den anden ende af spektret er vi på vej mod grænseløshed. Verden bliver større – fysisk, kulturelt, åndeligt, økonomisk – you name it! Det grænseløse er angstprovokerende, for hvor placerer man sig i forhold til alt, som intet centrum har? Dagens unge er mere skolede i det end nogensinde før, og vinder deres egen plads, hvis ikke de går ned med en depression. Men vi må alle vide, hvor vi skal være grænseløse i livet/professionen, hvis ikke vi skal stivne i gamle idealer og normer, som gør os værdiløse.

MIKROMERET OG OPTIMERET
Krisen har bragt fornuften tilbage i højsædet og de to store spørgsmål siden september 2008 har været: Jamen – har jeg brug for det? Og hvad er min eksistensberettigelse egentlig? Nu gælder det om at finde ind til essensen og dyrke nøjsomheden på den moderne åbne måde. Mikromeret handler om at gøre uoverskuelige ting overskuelige og håndterbare, og vigtigst at lade fornuften og behovet, ikke selviscenesættelsen, råde. 
Optimeret handler i stedet om det øgede fokus på elite, lean, ambitioner og menneskehedens evige jagt på grænsesprængning. For ikke så længe siden, var vi et biologisk produkt; i dag kan vi være et manipuleret bioteknisk resultat. Optimeret er evolutionsvenligt, og en fuldstændig nødvendig værdi også at forfølge, hvis vi skal overleve.

PRIMASKET
Trækker man prima, for høj kvalitet, det bedste, og asket, for en der lever nøjsomt og afholdende, sammen, giver det ordet primasket. Idealet er koncentreret om essens, ægte original kvalitet, en indre viden om, at less virkelig er more, når bare den mikromerede del er autentisk. En primasket er genial til kompleksitetsreduktion – på alle niveauer og i alt fra madpakker til verdens fattigdom. Primasketer skal altid have plads i enhver tænketank, der søger nye veje til at gøre tingene mere enkle og to the point.
Gandhi der døde i 1948 må siges at være en lysende eksempel på en primasket, og med ham er barren selvfølgelig lagt urimeligt højt! Frank Bonderøven Erichsen er et mere nutidigt eksempel på en primasket. 

NEONOMADE
Rejs let og du er fri til alt, synes mottoet at være for en neonomade (den nye nomade). De rejser ikke let  blot materielt set; de rejser også let med tanker, kulturer, relationer og normer.  De skaber et flow af kulturer, som befrugter og inspirerer hinanden, fordi deres grundlæggende værdier findes i åbenhed, dynamik og friheden til at mikromere ved at lade sig opsluge af få ting ad gangen, og derigennem forenkle livet. Denne kombinerede grænseløshed og mikromering giver plads til en stor grad af kreativitet, og da det er en af de vigtigste egenskaber i fremtiden, er neonomader selvskrevne i enhver sammenhæng, hvor innovation skal skabes.

Julia Chaplin er en meget privilegeret form for neonomade. Hun kalder sig selv for en gypset, et ord der er sat sammen af gypsy (sigøjner) og jetset, hvilket dækker over en voksende gruppe af kunstnere, musikere, sangere, modedesignere, surfere, skribenter og flere af samme freelance-agtige kreative jobskuffe, som lever nogle semi-nomadiske ukonventionelle liv. De blander den frie livsstil med jetsettets sofistikerede globale referencer, og bliver på den måde den moderne verdens frie kreative fugle, der gennem deres underholdningsværdi og gode kontakter, er værdifulde for det rige jetset, der gerne låner boliger og middagsborde til dem. Se mere her www.juliachaplin.com Men en neonomade er først og fremmest fri i sit sind, åben overfor sin omverden, og vil ikke bindes af ting og relationer, hvorfor hele jetsetdelen i gypset ikke er definerende for en neonomade.

BONUSBORGER
En bonusborger elsker at skabe og fylde strukturer og systemer ud med meningsfulde handlinger og relationer, fordi det der grundlæggende driver dem, er ambitionen om at efterlade en bedre og mere logisk effektiv verden end den de fødes ind i. Ansvar og effektivitet er naturlige værdier for bonusborgeren, som altid forsøger at optimere enhver sammenhæng hun bringes i. Rationale udsprunget af en stærk omgrænset følelse af værdifuldt bidrag til helheden, karakteriserer bonusborgeren – som er uundværlig i en enhver proces, der skal skabe frugtbare systemer og sociale strukturer, der skal bære mere end en valgperiode. Neonomaden vil synes de lyder kedelige, men uden bonusborgeren braser ethvert system sammen og neonomaden vil stå magtesløs tilbage. Grameen Banks grundlægger Muhamed Yunus er et godt eksempel på en bonusborger. Han tager et eksisterende koncept som en bank, beholder den overordnede struktur, men udfordrer rammerne kraftigt og er på den måde med til at afskaffe fattigdommen, ved at opfinde mikrolånsprincippet.

GLOBALIST
Globalister er de ægte frisindede verdensborgere, der ikke føler en særlig tilknytning til hverken én kultur eller et etableret værdisæt, men derimod hele tiden smager deres egen gryderet af kulturelle udtryk til med nye indsigter, oplevelser og relationer. Deres manglende tilknytning til én særlig kultur, er drivkraften bag deres konstante ambition om menneskelig og social evolution – på hele menneskehedens vegne. Globalisten har et verdenscentrisk udsyn, og elsker at sætte sig selv ind i en større global helhed; ikke blot af ideologisk grunde, men også fordi det giver ham en adgang til aldrig at føle sig isoleret og alene. Globalisten er stadig en meget spæd livsform, men i løbet af de næste par generationer, vil vi se den få mere magt – og enhver organisation eller person, der vil udfordres på sit frisind og sit evolutionspotentiale, skal sørge for at invitere en globalist ind i kredsen.

Nogle vil mene at forfatteren Carsten Jensen er en globalist, bla. fordi han har rejst i en stor del af verden og ofte taler om tolerance. Andre ser TV2 udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen som en oplagt globalist. Forretningsmanden Christian Stadil kan også ses som et eksempel på en lidt yngre udgave af en globalist, men sikkert er det, at de kommende generationer der tager en uddannelse, med stor sandsynlighed vil dyrke globalistlivsformen langt mere intensivt, end vi tidligere har set det.

Kærlige hilsner
Emilia

Emilia van Hauen, foredragsholder, sociolog, HD(A) og trendrådgiver

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Bonusborger, Neonomade, Globalist, Primasket - hvem er du