Relationer – er der en hemmelighed som vi ikke kender til?

Blog forfatter

I løbet af min lange karriere som coach, terapeut og underviser har jeg brugt talrige timer og talrige år på at lytte til og arbejde med hundredvis og tusindvis af mennesker.

Så der er efterhånden ikke meget som jeg ikke har hørt igennem årene … alt fra de mere almindelige, hverdagsagtige bekymringer og problemstillinger som så mange af os går rundt og bakser med – til nogle af de mere horrible og hårrejsende oplevelser som nogle mennesker har været ude for på deres vej igennem livet. 

Men igennem alt det kan der ikke være nogen tvivl om at vores relationer med vores medmennesker er en af de temaer som stort set alle har udfordringer med. De fleste af os har en eller anden form for udfordring med en af vores nære relationer. Hvad enten det er vores partner, vores barn eller børn, vores forælder eller forældre, vores svigerforældre eller andre familiemedlemmer, så har de fleste af os noget der ”trigger” os eller går os på i vores forhold til en eller måske endda flere af de vigtige mennesker i vores liv.

Der er noget som ikke føles helt godt i nogle af disse relationer, noget som føles ubehageligt. Men de fleste af os har som regel rimelig svært ved at identificere hvad det helt præcist er som ikke fungerer eller er i vejen med forholdet. Det eneste som vi med sikkerhed ved er at noget ikke føles godt. Der er en følelse af ubehag eller stress eller mangel på kommunikation eller kludder i kommunikationen eller en følelse af …

Derfor kan det ikke undre at så mange af os godt kunne tænke sig at få lidt mere forståelse for – hvorfor skal det være så svært? Hvorfor er relationer så udfordrende for så mange af os? Er der en eller anden hemmelighed som vi ikke kender til? Hvordan ser sunde relationer ud? Hvordan ser et sundt parforhold ud? Hvordan ser en sund familie ud? Helt konkret og specifikt? At få mere klarhed omkring disse spørgsmål er noget som står meget højt på ønskelisten hos stort alle som jeg har arbejdet med og mødt igennem årene.

Med på ”relations-ønskelisten” er der for mange også spørgsmål som: Hvordan kan vi, som forældre relatere bedre til vores børn – på en sund og fornuftig måde? Hvad kendetegner respektfulde, konstruktive samtaler mellem forældre og børn – helt konkret og specifikt? Og hvad med parforholdet? Hvad nu hvis de to parter har svært ved at blive enige om ting som er vigtige for dem begge (såsom børnene, weekendplanerne, ferieplanerne, svigerforældrene)? Hvordan tackler man den? 

Foruden parforholdet og forholdet mellem forældre og børn har mange også spørgsmål omkring hvordan man bedst tackler uenighed med vores venner eller kolleger. Er det muligt at være uenige på en respektfuld måde uden at løbe væk eller gå til angreb? Er det muligt at tale respektfuldt og nå frem til kompromisser der fungerer for alle parter? 

Kort sagt, hvordan ser sunde relationer ud?

Det er disse vigtige spørgsmål som så mange af de mennesker der kommer til mig for hjælp og vejledning går rundt og bakser med. De vil gerne vide hvordan de kan komme bedre ud af det med menneskerne i deres liv.

Så derfor har jeg tænkt rigtig meget over disse grundlæggende og praktiske spørgsmål i efterhånden rigtig mange år. Og er kommet frem til nogle helt konkrete svar – som du kan læse om i min nye bog ”Sunde relationer – De grundlæggende principper bag gode forhold med din partner, din familie, dine forældre, dine børn, dine venner, dine kolleger og alle de andre mennesker i dit liv” der udkommer 29. september 2020. 

Sunde Modeller – baseret på måden tingene er på

Mine svar på ovenstående vigtige spørgsmål er det som jeg kalder for Sunde Modeller – som helt konkret og lavpraktisk beskriver hvordan sund adfærd ser ud i vores relationer. For eksempel i form af sunde grænser, konstruktiv kommunikation og brugbare kompromisser. Disse Modeller er baseret på mange års udforskning af livets grundlæggende realiteter og det faktum at vi mennesker er forskellige og at vi alle har lige meget ret til at være her og være den vi er. Værdien af disse Sunde Modeller er at når vi har klare Modeller for hvordan sund adfærd ser ud, så kan vi sammenligne vores egne relationer med disse Modeller og identificere hvad det er i vores relationer som ikke fungerer. Og det kan være til stor hjælp, fordi så kan vi begynde at arbejde på at forbedre disse relationer. 

God fornøjelse!

Kærlig hilsen,

Barbara Berger

Bogen ”Sunde relationer – De grundlæggende principper bag gode forhold med din partner, din familie, dine forældre, dine børn, dine venner, dine kolleger og alle de andre mennesker i dit liv” udkommer 29. september 2020. Barbara Berger er forfatter til mere end 15 selvhjælpsbøger udgivet på 30 sprog, blandt andet bestsellerne ”Vejen til kraft – fast food til sjælen” og ”Er du lykkelig nu?” Hun bor i København hvor hun også har sin coaching praksis og coaching uddannelse. ”Sunde relationer” er baseret på mange års klinisk erfaring med at arbejde med folk som coach og terapeut. Du kan læse mere om ”Sunde relationer” og om Barbara Berger og hendes arbejde på www.beamteam.com

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Sunde relationer – er der en hemmelighed som vi ikke kender til? Læs mere