Belastningsreaktion
Få hjælp ved belastningsreaktion HER. En belastningsreaktion er en tilstand, som opstår efter længerevarende stress eller belastning, og den kan blive diagnosticeret af enten en læge eller en psykiater.
Det er en reaktion på overbelastning, hvor kroppen og sindet simpelthen ikke længere kan håndtere det pres, de har været udsat for over tid. Ofte opstår belastningsreaktionen efter en periode med konstant pres, hvor personen ikke har haft mulighed for at restituere.
Men hvad er egentlig forskellen på stress og belastningsreaktion? Mange forveksler de to tilstande, da de har meget til fælles, men der er nogle væsentlige forskelle. Stress er ofte en midlertidig reaktion på kortvarigt pres, hvorimod en belastningsreaktion typisk udvikler sig efter en længere periode med konstant belastning. Belastningsreaktionen opstår, når kroppen og sindet har været under pres så længe, at det ikke længere er muligt at vende tilbage til en normal tilstand uden hjælp.
Desværre er der mange, der får diagnosen belastningsreaktion, uden at de får den nødvendige hjælp til at komme ud af tilstanden. Dette kan være en frustrerende og forlænge oplevelsen for den enkelte, da det kan føles som om, der ikke er nogen vej ud af tilstanden. Det er ikke ualmindeligt, at folk, der rammes af belastningsreaktion, ikke har fået tilstrækkelig støtte eller behandling i den stressede periode, der gik forud for reaktionen. Hvis stress ikke håndteres korrekt, kan den udvikle sig til en belastningsreaktion, hvilket gør det endnu vigtigere at tage stress alvorligt fra starten.
Når jeg arbejder med klienter, der oplever en belastningsreaktion, tager jeg udgangspunkt i de samme metoder, som jeg bruger i stressbehandling. Mange af de principper, der anvendes i stresshåndtering, er også effektive, når det kommer til belastningsreaktioner. Det er vigtigt at forstå, at belastningsreaktionen ikke kun er en fysisk og psykisk udmattelse, men en kompleks tilstand, der kræver en omfattende og helhedsorienteret tilgang til behandling.
En af de første ting, vi gør, er at identificere, hvad der har forårsaget overbelastningen. Overbelastning kan komme både udefra og indefra. Eksterne faktorer kan være arbejdspres, konflikter eller livsændringer, mens interne faktorer ofte handler om, hvordan vores nervesystem reagerer på pres. Når vi ser på de eksterne faktorer, kortlægger vi de ydre rammer og arbejder med at skabe en rehabiliterende livsstil. Det kan for eksempel indebære at tage en pause fra belastende situationer eller at ændre sin hverdag, så der er mere fokus på hvile og balance.
Den indre belastning er ofte mere kompleks. Mange, der oplever en belastningsreaktion, har et overaktivt nervesystem, hvilket betyder, at de reagerer voldsomt på selv små påvirkninger. Her anvender jeg traumeterapeutiske metoder som Somatic Experiencing® og Relationel Traumeterapi, som hjælper med at genoprette balancen i nervesystemet. Disse metoder er særligt nyttige, fordi de fokuserer på at løsne op for den energi, der ophobes i kroppen under stress og traumer.
Ved at arbejde med både de ydre og indre faktorer, kan vi langsomt hjælpe kroppen og sindet tilbage til en tilstand af balance. Det er en proces, der kræver tid og tålmodighed, men med den rette støtte kan de fleste opleve bedring og genvinde deres evne til at håndtere pres uden at falde tilbage i overbelastning.
__________________________
Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer
www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com