At leve eller at overleve?

I min praksis oplever jeg ofte, at klienterne først henvender sig til mig, når deres liv er kørt helt fast, og at de knapt kan trække vejret i det længere.
De har gennem længere tid (nogle gennem hele deres liv) lagt låg på deres følelser. Først når de ikke kan rumme mere, søger de hjælp.

I vores barndom lærer vi os selv, hvordan vi kan overleve i modgang. Jo mere modgang vi har haft, jo mere behersker vi at overleve. Men der ligger også en fare i at være dygtig til at overleve, for så går vi ikke efter det optimale livsindhold. Der er stor forskel på ”kun” at overleve og faktisk at leve!

I mine øjne lever jeg, når jeg har plads til at prioritere, således at mine livsværdier har den plads i praksis, som jeg ønsker, at de skal have. At overleve er for mig at ”nøjes med”. Eksempel: Jeg kan godt overleve kun at holde ferie en gang om året med min familie, men kan jeg selv prioritere, ønsker jeg mindst 2 længere ferier om året. Når jeg får de 2 længere ferier om året, kan jeg mærke, hvor meget jeg påskønner, at jeg har lyttet til familiens og egne behov.

Prøv at tænke dine livsværdier igennem og overvej derefter, om du overvejende ”overlever” eller ”lever”.

Alting er valg. Vi kan vælge at tage ansvar for vores eget liv. Se på dig selv. Slip udelukkende at være optaget af partner, børn og servicerende for kunder og kollegaer.
Så længe vi tænker mere på, hvordan de andre har det, lige så længe bliver det vanskeligere og vanskeligere at mærke sig selv.

Hvad ville være godt for dig selv? Når vi tilstræber at opfylde vores egne ønsker, bliver vi mindre afhængige af, at andre skal gøre det. Få af os udtaler alle vores forventninger til vores omgivelser, og vores nærmeste kan nu en gang ikke gætte, hvad det er, vi har brug for.

Det er en kunst at skabe den tid og rum til sig selv, som vi har brug for. Men investeringen lønner sig, og frustrationerne mindskes, når vi lytter til os selv.

Pia Nielsen Jensen

www.terapia.dk

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
At leve eller at overleve?