Psykolog i København Camilla Bruun

Afhængighed

Blog forfatter

Afhængighed

Det som helbreder afhængighed er, at man lærer en ny måde at håndtere sine følelser på.

Afhængighed kommer til udtryk på mange forskellige måder. Vi kan være afhængige af cigaretter, alkohol, overspisning, stoffer, shopping, sex, parforhold m.m. Selvom selve afhængighedsadfærden varierer, alt efter hvad vi er afhængige af, er det de samme grundlæggende psykologiske mekanismer, der er på spil.

Afhængigheden blev udviklet på et tidspunkt, hvor man ikke vidste, hvad man ellers skulle stille op med sine behov og følelser.

Afhængighed - et forsøg på at give dig selv noget godt.

Det er, når vi ikke ved, hvordan vi skal få opfyldt vores behov for fx kærlighed, glæde og tryghed, at vi i mangel af bedre søger trøst i fx kager eller alkohol.

Det er, når vi ikke ved, hvad vi skal stille op med tomhedsfølelsen, ensomheden, angsten, usikkerheden, frustrationen, vreden, skammen, håbløshedsfølelsen eller afmagten, at cigaretterne, kagerne eller stofferne tilbyder en lindring.

Afhængigheden er en måde at få "et break" på, et helle eller en pause fra følelserne. Du kan dulme dine følelser og holde dem lidt på afstand med afhængighedsadfærden.

Så afhængigheden er egentlig et forsøg på at give dig selv noget godt og at slippe væk fra en ubehagelig tilstand, i mangel på bedre metoder.

Viljestyrke er ikke nok

Årsagen til at man sjældent slipper af med afhængighed gennem viljestyrke alene, er at følelser og behov er stærke kræfter i sindet, som man ikke bare kan slippe af med. Det er dele af dig, som kræver opmærksomhed. Hvis disse dele af dig, ikke får den opmærksomhed, som de har brug for, er det typisk, at de kommer til udtryk gennem afhængighed.

Behandling

Det som virker i forhold til afhængighed er, at man lærer nogle nye metoder til at håndtere følelser og behov. Når dit sind ikke længere har behov for afhængighedsadfærd, fordi du har lært bedre måder at opfylde dine behov og håndtere dine følelser på, stopper afhængighedsadfærden.

Jeg bruger bl.a. mindfullness i behandling af afhængighed, da det er en god måde at lære at være sammen med sine følelser på i stedet for at prøve at slippe af med dem.

Jeg tilbyder både almindelig psykologbehandling og online terapi over Skype. Du kan læse mere om behandling her: psykologbehandling, eller se på min hjemmeside

Kærlig hilsen

Camilla Bruun, psykolog

 

 

__________________________

Camilla Bruun, psykolog i København K
Læs mere på: http://elskdigselv.com/

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Afhængighed behandles psykolog Camilla Bruun