Utroskab - så mange har sidespring

En Gallup-undersøgelse viser, at hver tredje dansker nogen gange i parforholdet har været sin partner utro. Det er ikke sandsynligt, at utroskab og sidespring står på ønskesedlen, når vi starter et parforhold, så hvad er grunden til det høje tal?

Københavns Universitet har lavet en værdiundersøgelse, som viser, at 64 procent af danskerne mener, at utroskab ”slet ikke” er acceptabelt. Hvorfor er der så overvældende stor forskel på hvad vi mener og siger – og hvad vi foretager os?

Vores kultur og opdragelse tilskynder til ærlighed og troskab, altså at opføre sig ordentligt og lade være med sidespring. Utroskab rammer meget sjældent de sunde og stærke parforhold. Hvis man har det godt med sin partner med kærlighed og varme, har man ikke behov for at blive bekræftet af andre. Hvis man er mæt, har man jo heller ikke lyst til en portion mere.

Det hele svinger ned og op altid. Dette gælder også tiltrækningen mellem parterne i et parforhold. Nogen gange går det godt, og andre gange går det knap så godt. At få et parforhold til at fungere kræver en kæmpe indsats. Hvis man kun lige gør det allermest nødvendige, kan tilrækningen og humøret svinge faretruende lavt og fra tid til anden komme under den grænse, der gør et sidespring tiltrækkende. Hvis de grundlæggende behov i parforholdet ikke har fokus, kan der opstå en tomhedsfølelse, som man gerne vil have fjernet eller fyldt op. Derfor er det temmelig vigtigt, at de naturlige udsving i parforholdet ligger så højt på skalaen som det er muligt.

De fleste kvinder har for det meste brug for at snakke og føle, mens mænd oftest har brug for det fysiske nærvær. Hvis disse ting ikke er der mellem parterne, risikerer man at starte med at lede efter det andre steder end hos ægtefællen.

Vi vil alle påskønnes og bekræftes. Det mest naturlige og oplagte sted at få dækket sine behov for opmærksomhed og nærvær er hos sin ægtefælle. Men i mange parforhold er relationen efterhånden parkeret på autopilot, og den kedelige dagligdag har sat ind. Alle vil gerne mærkes, ses og høres, og vi har heller ikke noget imod at få at vide, at vi er smukke, stærke og fantastiske. Både kvinder og mænd ønsker sig god sex. Det er en skrøne, at det kun er mænd, der tænker på og vil have sex. Men måden og optakten at have sex på kan være forskellig for mænd og kvinder.

Danmarks Statistik oplyser, at omkring 40 procent af alle ægteskaber afslutter med et brud, og at 20 procent af disse skilsmisser er forårsaget af utroskab. I den resterende del af ægteskaberne, der altså ikke bliver opløst, er der med overvejende sandsynlighed enkelte, hvor enten kvinden eller manden eller begge har det så elendigt med den anden, at de er utro.

Men det er muligt at blive ved med at have et nærende og godt parforhold uden utroskab, indbyrdes kampe og isnende kulde, – hvis man blot er klar over, hvordan man skal gøre. Et velfungerende parforholdet kommer ikke af sig selv. Der skal gøres en indsats – hele livet igennem.

Mikael Hoffmann

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Utroskab - så mange har sidespring. Læs mere