Slut fred med dine skyggesider

Vi vil først i køen, tjene mest, have den flotteste krop, de klogeste børn og den lækreste partner. Vi vil have det bedste, vil ikke snydes og bruger en masse energi på at beskytte os mod andre. Mod tyve og røvere. Mod overfald og voldtægt, og mod vrede og smerte fra vores omgivelser. Vi har så meget fokus på os selv, og på hvordan vi bedst kan beskytte os mod omverdenen og samtidig få mest muligt ud af den.

Vi kritiserer og nedgør andre eller os selv i en uendelighed, i utilfredshed over at verden ikke ser ud, som vi ønsker. I utilfredshed over at vores liv ikke lever op til vores forventninger om glæde og lyksalighed. Vi bider tænderne sammen og finder nye mål, der skal bringe os den eftertragtede lykke: Alt fra nyt job, hjem eller partner til fladskærme, telefoner, terrasser eller køkkener bliver brugt til at stille vores sult midlertidigt indtil nyhedens interesse afløses af den gammelkendte følelse af stadig at mangle noget, der kan få os til at føle os tilfredse.

Hovedpersonen i dette scenarie er MIG, der vil have mere og mere og mere. Et MIG, der fylder så meget, at det glemmer DIG. Glemmer: Hvad jeg kan gøre for at glæde DIG. For at glæde den anden og de andre.

Når alle har fokus på sig selv, er der til sidst ingen tilbage, med overskud til at fokusere på andre.

Tænk hvis alles tankegang ændrede sig fra ”Hvad er der i det for mig?” til ”Hvad kan jeg gøre for dig?”

Forestil dig et sundhedsvæsen, hvor læger og sygeplejersker hver eneste dag havde tid og overskud til at spørge sig selv, hvordan de kunne yde en endnu bedre behandling og gøre opholdet endnu bedre for den enkelte patient.

Forestil dig en finanssektor, hvis vigtigste formål, var at hjælpe kunderne med at skabe balance og overskud i deres økonomi. Som ikke hele tiden kun kunne fokusere på selv at få mere og mere og mere.

Forestil dig et skolevæsen, hvor lærerne ved enhver konfliktfyldt situation spurgte sig selv: ”Hvad kan jeg gøre, for at denne samtale bliver bedre? For at Brian igen får lyst til at gå i skole? For at mine kollegaer trives og føler sig godt tilpas på skolen?”

Forestil dig et samfund, hvor vi ikke hele tiden fokuserede på, hvad ledelsen, regeringen eller de andre kan gøre, men på hvad  JEG kan gøre. På: Hvad kan jeg gøre hver eneste dag for at gøre verden til et lille smule bedre sted for dem, jeg møder på min vej?

Kan jeg smile til drankeren, kassedamen eller pædagogen i børnehaven?
Kan jeg anerkende nogen for det de gør og huske at sige det til dem?
Kan jeg smile til bilister, der dytter af mig eller elske buschaufføren selv om han vrisser?

Det kan være svært, for ikke at sige umuligt at praktisere noget af dette, hvis vi hele tiden får øje på vores egne skygger. Hvis vores egne ubevidste skygger bringer os op i det røde felt, eller puster til vores forargelse eller kritik, kan det være svært at få øje på det virkelige menneske bag skyggen.

Hvis vi i stedet bruger vores kritik og forargelse til at slutte fred med os selv og vores skyggesider, kan vi skridt for skridt nærme os en tilstand, hvor vi i stedet for hele tiden at fokusere på os selv, også har overskud til at fokusere på andre.

I det øjeblik vi har fred med os selv, slutter vi fred med verden omkring os, og har overskud til at fokusere på, hvad vi virkelig kan gøre for at glæde andre!

De hjerteligste hilsner

Lone

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Fred i den ydre verden starter med fred i den indre verden. Den ydre verden er blot et syptom på hvordan menneskets indre verden ser ud.

"I det øjeblik vi slutter fred med os selv, slutter vi fred med verden omkring os" - det er meget smukt Lone, tak for det.

Kh
HC

Tak skal du ha´ HC :-)

Og ja, sandheden er som bekendt altid meget smuk og enkel :-)

De hjerteligste hilsner

Lone

Slut fred med dine skyggesider. Læs hvordan