Gå skønhedens vej i tanke, ord og handling

Hvad du egentlig har tænkt, sagt og gjort fx i forbindelse med regeringens seneste forlig.  Var du på Skønhedens Vej?  The Beauty Way. Personligt ved jeg, at jeg for vild et par gange undervejs… men det er ikke heldigvis ikke så svært at finde tilbage.

May all my words be beautiful, may all my thoughts be beautiful, may all my actions be beautiful as l live my life the Beauty Way.

Må alle mine ord være smukke, må alle mine tanker være smukke, må alle mine handlinger være smukke mens jeg lever mit liv på Skønhedens Vej.

Ordene i indledningen stammer fra en gammel Navajo bøn, som også resonerer i bønner fra andre dele af verden. Bønnen handler om, hvordan et bevidst menneske går gennem livet, gennem skønheden, og ser hvordan hun er omgivet af alt det smukke. Derfor beder hun til at hun også må være og bringe skønhed, liv, gennem den sekvens som er unik for menneskets måde at manifestere sig på i verden. Nemlig gennem tanker, ord og handlinger.

For så vidt ikke et nyt perspektiv og tilsyneladende en ganske enkel sekvens. Hvis du tænker smukke tanker, ytrer smukke ord og skaber smukke handlinger, så vil du bidrage til en overordnet harmoni. Men i det daglige er det ikke helt så let at komme ind i sekvensen.  Så her er en opskrift på, hvordan du kommer i gang. Lige midt i en hverdag fuld af politiske forandringer, naturkatastrofer, kriseretorik og meget andet  godt.

Tag bare vores tanker. ”Tanker er toldfri” siger vi og mener, at det ikke koster noget at tænke frit og måske ikke delagtiggøre andre i hvad vi tænker.  Som om vores tanker er ligegyldige og ikke har nogen effekt på hverken os eller vores omgivelser.   Ikke desto mindre mener videnskaben i dag, at vores tanker påvirker ikke bare vores fysiske tilstand, men også har indflydelse på det sker og kan ske omkring os. Netop derfor er det superinteressant at begynde virkelig at holde øje med sine tanker. For sikke et ansvar vi pludselig har selv.  En øjen-åbnede (eller måske snarere tankevækkende) metode er at overvåge dine egne tanker som var de en andens indre verden. Indstille din radar på at registrere hver gang dine tanker bliver livsbegrænsende.  I begyndelsen er det noget af en udfordring, både at høre tankerne og acceptere hvad du hører. Hvis du har det som mig, vil du blive forbavset over, hvor mange livsbegrænsende  tanker du rummer. Her begynder det så at blive rigtig interessant. Nu skal du nemlig i gang med det detektivarbejde som handler om at finde ud, af hvor tanke-mønsteret oprindelig kommer fra. Først derfra kan du begynde at se, hvordan det blev skabt og hvilken nødvendighed det havde for dig på det tidspunkt at tænke sådan; fx for at beskytte dig selv eller andre. Og nu har du så muligheden for at træffe en bevidst beslutning om at dette mønster, denne ”sandhed” ikke længere gælder for dig.

Nu kommer vi så til ordene. Mennesket er udstyret med stemmelæber, som gør at vi kan kommunikere via sprog og hele tiden lære at forme nye lyde, nye ord, nye sætninger som rummer vores budskaber. Også her sættes vi alvorligt på prøve i forhold til intentionen May all my words be beautiful.  Når først du bliver opmærksom på, hvor stor del af vores samtaler som er livsbegrænsende fokuseret vil du måske som jeg i en tid have mest lyst til bare at blive et med stilheden.  Jeg deltog på et tidspunkt i en øvelse hvor jeg skulle holde øje med mine egne ord og lægge mærke til om de var livgivende eller livsbegrænsende.  Pludselig så jeg mig selv som en tegneseriefigur med en taleboble foran munden fuld af en stor sort masse af domme og bebrejdelser, som forhindrede mig i at komme i kontakt med andre mennesker.  Efter det første chok hjalp billedet mig faktisk til at træne den lille bevidste forsinkelse som jeg nu ofte giver mine ord. Jeg forsøger at tjekke hvilken tanke, der ligger bag og om de er formuleret åbent og livsbekræftende.  Jeg tjekker om jeg bare reagerer eller rent faktisk responderer på situationen. Og dermed tager mit ansvar.

Måske tænker du nu: jamen, er det ikke bare noget lyserødt pjat!? Vi er da nødt til at tale om de negative ting også? Vi kan da ikke lukke øjnene for alt hvad der sker omkring os og bare være positive og anerkendende overfor alt ting, også det som ikke fungerer? Og du har helt ret. Pointen i den gamle Navajo-bøn er lige præcis at Walking the Beauty Way handler om at se alt som det er og derfor handle i den størst mulige skønhed.

Så hvordan kan vi handle i den størst mulige skønhed?  Bl.a. ved at se neutralt på de situationer vi kommer ind i. Ikke uden lidenskab og passion som bringer kreativitet og iderigdom, men neutralt, uden tilknytning .  For mig er det en af de største udfordringer i forhold til The Beauty Way. At handle uden at være alt for knyttet til resultatet. Det er den rene handling i sig selv som udtrykker vores, menneskets,  særlige form for skønhed.  I de gamle samfund var handlinger dybt forbundet med en forståelse af bæredygtighed, både i forhold til Jorden, fællesskabet og individet. I dag er vores hverdag fragmenteret og bæredygtighed noget vi lader eksperterne om at tage vare på – eller slås om. Men jeg er af den overbevisning, at vi som mennesker aldrig helt har glemt hvordan vi engang gik Skønhedens Vej, The Beauty Way, og at vi kan finde den igen. Vi har masser af anledninger til at øve os. Hver eneste dag. Spørg fx dig selv hvad du egentlig har tænkt, sagt og gjort i forbindelse med regeringens seneste forlig.  Var du på Skønhedens Vej? Personlig ved jeg, at jeg for vild et par gange undervejs…

Derfor begynder jeg  stadig dagen med at minde mig selv om min intention: May all my thoughts be beautiful, may all my words be beautiful, may all my actions be beautiful as I walk my life the Beauty Way.

vil du med på den tur?

Hele bønnen i den form jeg har lært den har følgende ordlyd:

I walk with Beauty all around me as I walk the Beauty Way
I walk with Beauty all around me as I walk the Beauty Way
I walk with Beauty before me, I walk with Beauty behind me
I walk with above me, I walk with Beauty below me
I walk with Beauty all around me as I walk the Beauty Way
May all my thoughts be beautiful, may all my words be beautiful,
May all my actions be beautiful as I live my life the Beauty Way
I walk with Beauty all around me as I walk the Beauty Way

Hjertelig hilsen
Sascha Amarasinha

Sascha Amarasinha står bag virksomhed Respond – Center for Communication and Evocative Leadership. Hun arbejder med strategisk kommunikationsrådgivning og involverende lederskab, er tidligere journalist og  koncernkommunikationsdirektør og har de seneste ti år arbejdet med Earth Wisdom, som hun bruger aktivt i sit arbejde.

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Tak for det! Smukt, sandt og stærkt. Claus V.
Jeg har gået lidt med din tekst og fandt det her frem. Jeg kan ikke finde ud af hvem der har skrevet det eller huske hvor jeg har det fra, men smukt er det: Skønheden er helligånden - den bevidste og harmløse aktivitet - der oplyser vores smukke jordklode i processen. Når vi bevidst begiver os ind i livets paradokser - form og ånd, mørke og lys, tid og rum - og hvor vi tillader modsætningen at påvirke os, åbner vi op for sjælens poesi - for sjælens skønhed. Dette er, at stå i dualismens mysterium uden at være dualistiske, hvor vi inddrager og accepterer andre mennesker med forståelse og tilgivelse, og hvor vi giver frit til andre ubetinget. (Beklager det med kilden! Håber ikke nogen bliver stødt. Det må bare deles) Claus V.
Jeg kunne jo bare google det :-) Her er hjemmesiden og forfatteren: http://www.thesoul.dk/S73.htm Claus V.
Skønhedens vej - i tanke, ord og handling. Læs mere