Perfektionisme - sådan lever du med det

Lige så længe, at jeg kan huske tilbage, har jeg været en stor perfektionist. Helt tilbage fra skolen, hvor jeg en gang trevlede et helt kludetæppe op og begyndte forfra, fordi der var ”lus” i det.

Eller hvor jeg fortalte min matematiklærer, jeg havde taget mig alvorligt sammen og gennemterpet et bestemt emne, fordi jeg ikke kunne holde ud at sidde og kludre rundt i det.

Jeg ville forstå og være god til det. Der var ingen anden mulighed for mig.

Man kan spørge, hvordan nogen allerede i så tidlig en alder kan være så perfektionistisk. Selv er jeg ikke i tvivl om, det er fordi, jeg som barn altid søgte at blive god nok og få anerkendelse fra andre.

Jeg har altid stræbt efter at levere det mest optimale, så langt jeg kan huske tilbage. Det lå hele tiden i luften, at jeg ikke gjorde det godt nok, og at jeg måtte forbedre mig.

”Ikke at der var forventning om høje karakterer, eller at jeg skulle ende i et prestigefyldt job. Det var mere den der grundlæggende følelse af, at det var helt uacceptabelt, hvis jeg ikke opførte mig ordentligt, sagde hvad jeg ville eller ikke forstod en matematikopgave”

Senere som ung i årene på universitetet studerede jeg mere end de fleste andre, og jeg valgte en gang at gå fra anden del af en mundtlig eksamen, fordi jeg trak et emne, jeg ikke havde nået sætte mig ind i. Lærer og sensor kunne ikke forstå, jeg ikke bare ville prøve og se, hvordan det gik, men det var ikke noget for mig.

Jeg meddelte dem, jeg hellere ville tage reeksamen, når jeg havde fået læst op.

Og så var der dengang, jeg var bundulykkelig over et fag, jeg havde svært ved at bestå og måtte tage en dag i sengen opløst i gråd. Jeg havde det så skidt, at min mor tilbød at komme og være hos mig nogle dage og være der for mig.

Ifølge forskningen er overdreven perfektionisme heller ikke til at spøge med. Igennem de seneste mange år har studier påvist, at perfektionisme kan føre til angst, udbrændthed, depression og spiseforstyrrelser.

Lektor Andrew Hill fra York St John University har i et studium belyst, at der findes to former for perfektionisme – det vil sige perfektionistisk stræben, hvor man søger det bedste resultat, og så perfektionistisk bekymring, hvor man tvivler på egen formåen og bebrejder sig selv, at man ikke kan leve op til sine egne høje standarder. Det er sidstnævnte, der er den farlige og ødelæggende.

Selv så jeg det i mange år kun som noget negativt at være perfektionist. At jeg brugte for meget tid på tingene, og at det var hårdt altid at kræve så meget af sig selv og andre.

På et tidspunkt lærte jeg heldigvis, at der også er flere fordele ved det. Jeg fik barberet det værste af min perfektionisme ved at få fjernet min perfektionistiske tendens til bekymring og nyder nu de fordele, der er ved at levere produkter af høj kvalitet.

Er du selv perfektionist kan du måske genkende nedenstående fordele?

Du er den, der altid er velforberedt og laver arbejde af høj kvalitet. Det giver point hos kollegerne og chefen, fordi de hviler trygt ved at overlade opgaverne til dig. Du får et ry som hende eller ham den dygtige, fordi du altid leverer det forventede og mere til.

Det kan være med til at sikre, du når længere i din karriere, end du ellers ville.

Selv har jeg flere gange oplevet, at det har hjulpet mig til nye opgaver, fordi jeg løste de forrige ret godt. Så har folk opnået en tro på, at det ville jeg også gøre med de næste.

Desuden ved du som en følge af din grundige forberedelse rigtig meget om tingene. Du får alt andet lige hurtigt en fornemmelse af, du ved mere end andre, og det er alt andet lige en fordel i arbejdslivet.

Så kære perfektionist! Værdsæt denne side af dig selv i stedet for kun at se den som noget negativt. Den skal trimmes og må ikke være styrende for dit liv og din tankegang. Men når du får den barberet ned til et sted, hvor den ikke er styrende for dit liv og får den under kontrol, kan du bruge den til din fordel.

Kh Gitte Randrup

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Perfektionisme - sådan lever du med det. Læs mere