Forældreopdragelse: fra Janteloven til Succesloven

Forældreopdragelse: fra Janteloven til Succesloven

I mange år har jeg hørt ordet Jantelov og mærket dens skarpe omend gamle gulnede kløer. Og selvom mine forældre har forsøgt at opdrage mig til at synes jeg er noget ganske særligt, har de alligevel, fordi de ikke vidste bedre, sørget for at lade mig vide, hvis jeg stak hovedet for langt frem, at "folk" (hvem de så end er) måske ville tro at JEG troede at jeg var mere end alle andre. Hmmm...HMMMMM jamen er vi ikke ALLE det?

Nu er jeg blevet 51 år og det der har virket allerbedst i mit liv, er når jeg føler mig FANTASTISK. SÅ nu har jeg taget sagen i egen hånd. Selvom mit barnesind stadig ofte siger: "hvem tror du at du er sådan at lave en (skreven eller uskreven) lov om? Det skal jeg sige dig: Jeg er et produkt af den nye verden hvor ALT kan lade sig gøre, når blot man tror på det (og bruger knofedt ;-). Og hvis ikke JEG skulle kunne skrive en lov om, HVEM skulle så? 

Hermed først den forældede Jantelov. TAK for at have været der så længe. HVIL NU I FRED og lad 2011-tankegang fylde folks bevidsthed. HVORFOR skulle man dog være SÅ dum at tro at man ikke er det mest VIDUNDERLIGE i verden. Med mindre man får noget ud af det naturligvis. Hver sin lyst.

Med kys kram, fynd og klem præsenterer jeg hermed SUCCESLOVEN Og med respekt for den "ældre dame" Janteloven, står den "Nye" under den "Gamle":  

Janteloven

1. Du skal ikke tro, at du er noget.

2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.

3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.

4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.

5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.

6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.

7. Du skal ikke tro, at du duer til noget.

8. Du skal ikke le ad os.

9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.

10. Du skal ikke tro, du kan lære os noget.

Janteloven er formuleret af Aksel Sandemose i En flygtning krydser sit spor (1933)

SUCCESLOVEN (Omformuleret fra Janteloven 1933. Det var på tide den blev kigget efter i de gamle gulnede søm)

 • 1. Du er en unik skabning. Der er kun 1 af dig i hele verden. Vær stolt over det.
 • 2. Et smukt musikstykke er smukkest når alle i orkestret deltager. DIN plads i orkestret i lige så vigtig som alle andres. Ligegyldig om du er stortromme eller triangel. Du er MEGET vigtig for det totale resultat.
 • 3. Klogskab findes i mange afskygninger. Det kan være meget klogt at blive mundlam i den rette situation. Det kan være meget klogt at kunne lave en ligning med mange ubekendte i den rette situation. Og det kan være klogt at være i stand til at give et kærligt kram på det rette tidspunkt. DU er klog på din måde.
 • 4. DU den bedste til at leve DIT liv. DU kender alle kringelkrogene og de folk DU kender er mest trygge ved DIG. Derfor er DU den bedste i DIT liv.
 • 5. DU ved hvad der er bedst for dig selv. DU er i stand til at træffe de rette beslutninger. Måske beslutningen er at spørge en anden til råds. Men DU ved det bedst selv.
 • 6. Du er den vigtigste i DIN verden. DU er nødt til at sørge for dig selv før du sørger for andre. Hvis du ikke sørger for at redde dig selv ud af et brændende hus, vil du aldrig kunne hjælpe andre.
 • 7. DIN tilstedeværelse har betydning for flere mennesker end du aner. Selvom du ikke nødvendigvis taler med folk omkring dig, vil de kunne mærke DIG. Og det har vi brug for.
 • 8. DU har godt af at grine fra hjertet. Og den sunde latter er forløsende. Brug dit grin og dit smil både over for dig selv og over for andre.
 • 9. Du vil altid kunne finde nogen der kan lide dig. Om ikke andet, så kan de lide dig fordi du er sær ;-) Der er i den grad plads til lige netop DIG i verden. SÅ skyd brystet frem og vær stolt.
 • 10. DU ved din blotte tilstedeværelse lærer MANGE mennesker noget nyt hver dag. Det kan være måden du går på, taler på, gestikulerer på, reflekterer på. TAK fordi du er til, så vi kan lære af dig hver dag.

God vind
Christina Jørgensen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Forældreopdragelse: fra Janteloven til Succesloven. Læs mere