Frosne hjerter smelter med tiden

Når vi vil have det, vi aldrig kan få, eller hele tiden er utilfredse med det, vi har, så er vi i en form for lidelse.

Og mange af os sidder indimellem fast i fortidens lidelseshistorie. Vi søger det uopnåelige, eller vi søger igen og igen efter noget de forkerte steder. I lidelsen ligger fortidens uløselige smerte, uløselig, fordi vi ikke kan rejse tilbage i tiden og ændre fortiden.

Og grundsubstansen i den lidelse er ikke at ville have det, du har, eller at ønske sig det umulige.

Barnet er afhængigt af, at omgivelserne ændrer sig, og må enten bruge sin livsenergi til at tilpasse sig – eller gøre oprør. Hvis jeg bare er sød nok, eller hvis jeg bare laver nok ballade, så ser mor og far mig nok. Vi er som børn ofre for omstændighederne, og vi beskytter os så godt, vi kan.

Men når vi som voksne stadig håber, som det lille barn, på at få det, vi ikke fik som børn, så kommer vi nok til at vente til evig tid.

Men der er håb – for virkeligheden er, at vi ikke længere er livsafhængige af at blive set og mødt af vores forældre.

Og i virkeligheden har mor og fars manglende evne til at udtrykke eller mærke kærlighed ikke så meget med dig at gøre.

Nærmest utrætteligt deler vi igen og igen os selv op indeni: Det lille barn, der længes efter anerkendelse udefra og søger tilbage til mor og far eller andre autoriteter for anerkendelse eller accept. Vi bliver ved med at håbe, de ser os, men de ser og mærker stadig ikke sig selv så meget, at de kan respondere, som du gerne vil have. Og hver gang vi vil ændre dem, have dem til at være anderledes, virker det som en stor bebrejdelse, og de bliver som regel hårde. Og så er vi i en mangeltilstand, klar til at tage endnu en tur i lidelseskarrusellen, hvor alle føler sig forkerte.

Men hvad nu, hvis du lader være med at påtage dig hovedrollen i det drama?

Hvis du bliver mere og mere bevidst om, at spørgsmålet aldrig har været, om du er værd at elske eller ej.

Så begynder du at kunne se bag om “det manglende kærlighedsudtryk” – bag om hårdheden – og måske får du øje på det gentagelsesmønster, din energi har været bundet i. Måske ser du mere klart alle de gange, du har forsøgt at få anerkendelsen udefra – fra dine forældre eller andre autoriteter i dit liv. Og måske er du klar til selv at se og møde den, du er – med alle de facetter og ønsker, du rummer.

Så behøver du ikke mere at lede efter vand i Sahara, men kan flytte til mere frugtbare egne af dit eget indre. Der, hvor der er masser af næring og kærlighed. Og når du er næret og ved, at du er værd at elske, så er du måske ikke så optaget af at “skulle have noget“ fra mor og far.

Når fortidens mangler ikke mere fylder. Så er der håb – for kærligheden er stærkere end noget andet. Og selv de mest “frosne hjerter” smelter med tiden.

Anne Kamille Ahlefeldt, 
Autoriseret psykolog, kropsorienteret psykoterapeut

House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle

Mobil: 25750009

Web: http://anneahlefeldt.dk/

 

 

 

 

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Frosne hjerter smelter med tiden. Læs mere