10 bud på hvordan du kan være bevidst i dit parforhold - af Tim Ray

”Sjov!?” siger hun og fortsætter, ”At vi har det sjovt sammen lige nu er altså ikke godt nok for mig! Jeg vil vide at vi har en fremtid sammen. At det her forhold har potentiale. Jeg vil ikke stå om nogle år og have brugt de bedste år af mit liv på noget som ikke blev til noget...”

Lyder dette bekendt? Har du prøvet at give forskellige variationer af ovenstående til din partner eller ekspartner? Eller har du selv modtaget noget lignende? Det har jeg i hvert fald adskillige gange. Først givet ovenstående smøre (i starten af min parforholdskarriere) og de sidste mange år modtaget den af adskillige af mine ekser. Og hver gang jeg har troet på ovenstående tanker (hvad enten jeg har givet eller modtaget dem) har det føltes enormt stressende og ubehageligt. Og det er der egentlig ikke noget at sige til - eftersom sådanne tanker og forventninger ved nærmere eftersyn ikke har noget med virkeligheden at gøre. De er alle sammen baseret på vores historier om hvordan vi synes et parforhold ”burde” være, og ikke på hvordan et parforhold virkelig er.

Det har fået mig til at tænke på om der mon ikke er en mere fornuftig og sund måde at være i et parforhold på, en måde som er mere i harmoni med hvordan et parforhold virkelig er. Jeg har prøvet at skrive det ned og jeg kalder disse ”reality checks” for 10 bud på hvordan du kan være bevidst i dit parforhold. Her er de:

1. Jeg kan ikke gøre dig lykkelig (det er dit job).
2. Jeg kan ikke gøre dig ulykkelig (det er også dit job).
3. Jeg kan ikke give dig noget som du ikke allerede har.
4. Jeg kan ikke redde dig fra dit liv.
5. Vi har ingen fremtid sammen (kun dette øjeblik).
6. Jeg kan ikke love dig noget som helst andet end at jeg ikke kan love dig noget som helst.
7. Jeg vil være tro mod dig indtil jeg ikke længere er tro mod dig.
8. Jeg vil have at du gør præcis det du gør (for det gør du jo alligevel).
9. Uanset hvor hårdt du prøver kommer jeg aldrig nogensinde til at ændre mig (what you see is what you get).
10. Jeg elsker dig – og det betyder ikke at jeg vil gøre det du vil have jeg skal gøre.

Hvis du er i tvivl om ovenstående 10 udsagn virkelig er i harmoni med virkeligheden, kan du selv hurtigt afprøve det ved at vende hver af de 10 bud om til deres totale modsætning og spørge dig selv hvordan du har det når du tror på og lader dig styre af dem.

Hvordan reagerer du når du tror på vores kollektive parforholds-vrangforestillinger om at:

1. Jeg kan gøre dig lykkelig (din lykke påvirkes af det jeg siger og gør).
2. Jeg kan gøre dig ulykkelig (din lykke – eller mangel på samme - påvirkes af det jeg siger og gør).
3. Jeg kan give dig noget som du ikke allerede har (du er ikke hel og fuldendt nu).
4. Jeg kan redde dig fra dit liv (din tankegang, din smerte, det du oplever).
5. Vi har en fremtid sammen (dette øjeblik er kun en trædesten til et mål ude i fremtiden).
6. Jeg kan garantere dig at jeg vil holde det jeg lover (jeg må ikke ændre mening).
7. Jeg kan garantere dig at jeg vil være tro mod dig for evigt (jeg må ikke føle det jeg føler).
8. Jeg vil have at du gør det jeg vil have du skal gøre (og ikke det som du gør).
9. Hvis du prøver hårdt nok kommer jeg en dag til at ændre mig (tag dig ikke af måden jeg er på lige nu - den skal du nok få ændret med tiden).
10. Hvis jeg virkelig elskede dig, ville jeg gøre det du vil have jeg skal gøre.

Det gør ondt hvad! At tro på sådanne vanvittige forestillinger er meget stressende. Og årsagen til alle vores parforholdsproblemer (og kun dem alle sammen).

Læg mærke til at jeg kalder det for 10 bud på hvordan du kan være bevidst i dit parforhold og ikke for 10 bud på et bevidst parforhold. For der findes ikke noget som hedder et bevidst parforhold. Hvor mange personer kræves der for at du kan være bevidst i dit parforhold? Kun en – dig. Om den anden person er bevidst eller ej kan du ikke gøre noget ved. Det er hans eller hendes sag. Og du vil lægge mærke til at ethvert forsøg fra din side på at få den anden person til at være bevidst i jeres parforhold øjeblikkeligt vil gøre dig stresset og ulykkelig – fordi du ved at gøre det bryder samtlige 10 bud på hvad det vil sige at være bevidst i et parforhold!

Klik her og læs mere: 10 bud på hvordan du kan være bevidst i dit parforhold - 2. del

Klik her og læs endnu mere: 10 bud på hvordan du kan være bevidst i dit parforhold - 3. del

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kanon blog. Håber hele befolkningen tager det til efterætning!

Fantastisk text. på kornet!!!

Kære Tim, Jeg får kuldegysninger af 2 omgange. Det er frydefulde kuldegysninger ved gennemlæsningen af dine 10 bud på at være bevidst i sit parforhold. Hvor dejligt at blive mindet om (eller konfronteret med) virkeligheden. Tænk, hvis alle tog ansvar for sig selv, forholdt sig til sig selv og virkeligheden, og ikke var så opsatte på at putte hinanden i kasser man får krampe af at opholde sig i, rammer med restriktioner og bokse med begrænsninger. Det bringer mig frem til de ubehagelige kuldegysninger, hvor koldsved og maveknuder følger i kølvandet, som jeg får, når jeg læser om de kollektive vrangforestillinger. Jeg har været der og ønsker ikke at vende tilbage. Hverken for mig selv eller en potentiel fremtidig partner. Eller for nogen andre for den sags skyld. Jeg bliver egentlig trist til mode ved tanken om al den kærlighed, nærhed, og bevidsthed, der er gået tabt i de parforhold, jeg har været i. Udelukkende fordi jeg havde travlt med at få den anden til at bekræfte mig, elske mig, og ikke mindst: ofre sig for min skyld! Det var det ultimative bevis på hengivenhed. Og jeg krævede ofre! Jeg behøver vel ikke at sige at jeg aldrig blev tilfreds. Det var aldrig nok eller godt nok. Hvorfor mon? Tja, jeg gætter på, fordi det var total ude af tråd og trit med virkeligheden. Set retrospektivt kan jeg kun glæde mig over at det aldrig lykkedes mig at få vredet min respektive partner helt i stykker i vrangsforestillingernes vridemaskine. Jeg glæder mig over at du er der, Tim, til at minde mig om, at det er helt op til mig at vælge at være bevidst i et forhold. Og jeg tænker: det begrænser sig vel ikke til parforhold. Jeg har i hvert fald tænkt mig at bruge de 10 bud i alle mine relationer til andre mennesker. Med de 10 bud i baghovedet kan jeg bevæge mig frit rundt i virkeligheden og møde andre som den jeg er og møde andre som den, de er. Tænk på al den kærlighed, nærhed og bevidsthed, der kan strømme frit og uhæmmet. Og det er fuldstændig op til mig, om det skal blive virkelighed. Min virkelighed.

Kærlige hilsner Lenette

Kære Lenette,

Jo du har ret. De 10 ”reality checks” der kan hjælpe en med at være bevidst i et parforhold gælder præcis lige så meget i alle livets andre forhold – familie, venner, kolleger, osv. Nu brugte jeg bare parforholdet som eksempel, fordi det ofte er den relation, hvor vores vrangforestillinger og den smerte de medfører kommer mest til udtryk.

Og hvor er det dejligt at høre om dine indsigter, det lyder som om det bliver en fornøjelse at være i et parforhold med dig (i hvert fald for dig selv!).

Kærlig ærlig hilsen
Tim

Vian!

Av !

Endelig en der kan sætte ord på ! Jeg er utrolig nedslidende, jeg bruger de ord og jeg har også sagt, at , flytter vi ikke snart sammen (efter 3 år som22 og 26 årige) så tror jeg jeg finder en lejlighed et sted herfra og lever mit eget liv . Jeg mente det , jeg følte det jeg ville vide hvilken vej det det gik. Nu står jeg igen lidt samme sted, men efter 2 år i samme lille lejlighed sammen dog nu med hund, vil jeg gerne enten finde noget større mere permanent, som er vores eget, eller også vil jeg gerne finde mit eget længere væk og leve mit eget liv. Det er som om jeg ikke kan holde ud af udviklingstrinnene i mit liv bliver bygget af min kæreste, og egentlig er han det dejligste menneske, han er alt for mig, og gennem 2 år i depression med medicin har han båret mig på hænder og fødder, men nu er jeg på vej op og klar til at indhente det forsømte, det er han også men det er i form af tid til os selv. Måske er vi bare, nået dertil hvor vi ikke skal være sammen længere og jeg er nået dertil hvor tanken om ”for evigt” er en jeg ikke tror på, med nogen som helst .jeg tror på at man passer sammen med et menneske i et stykke af sit liv, og så må ens veje måske skilles for, at man jan leve et nyt stadie med et andet menneske. Men jeg føler skyld, jeg føler ikke det er i orden efter 2 år i helvede bare at gå min vej.(depressionen kom ikke over at flytte sammen, der fik den bare plads til at komme frem og blive taget sig af) Jeg ku sige, ”jeg vil gerne at vi stadig er venner…….” (det vil jeg) men alle omstændighederne, familien vennerne hunden bilen, hvad vil de sige hvad skal vi gøre med det. Er det i virkeligheden nogen gange, fordi vi mennesker ikke kan overskue det, at vi ikke går fra hinanden, tvinger vi os selv til at blive i et forhold fordi ens forældre er vilde med deres svigersøn/datter, og tvinger vi os selv til at finde kærlighed og forelskelse og lyst der hvor der måske ikke er nogen, fordi vi inderst inde ikke tør være egoistiske. Er det janteloven, er det kulturen er det opdragelsen er det de evige sætninger om at ”folk der bliver skilt kæmper ikke længere for kærligheden” eller ” de blev sammen for børnenes skyld” der snurrer i hovederne. Hvorfor går man ikke fra hinanden, og, er det måske bare vinter i forholdet, hvor længe skal man vente på et forår med forelskelse, en sommer med varme og vækst og et efterår med høst og rigeligt af alt. Hvornår må man gi op og tænke på sig selv. Hvor længe må man havelyst til at være sammen med et andet menneske, uden at den følelse og længsel bliver til indirekte utroskab. Han er det dejligste menneske og den perfekte ven og partner, jeg er har bare lyst til noget andet. Hvad skal prisen være for parforhold. Hvem skal betale og hvornår bør nogen knække hævekortet?

Jeg kræver og knækker en mand, trækker ham ned i skittet og har det selv bedre når han har det dårligt, i de perioder hvor min sygdom rammer. Det kan jeg jo heller ikke byde nogen vel..
Er det så bedre at være alene…………..

Vian

Kære, kære Vian,

Der er absolut ikke noget i vejen med dig og selvfølgelig er der håb for at du kan leve et lykkeligt liv - hvad enten det er med eller uden en partner. Du tror blot helt uskyldigt og ubevidst på en masse tanker og forestillinger om dig selv, om parforhold og relationer, som ikke har noget med virkeligheden at gøre (det gør vi alle sammen i større eller mindre grad). Men på samme måde som at din tankegang helt uskyldigt og ubevidst har gjort dig så ulykkelig, kan du - ved at blive bevidst om hvad det er du gør og måden sindet fungerer på - vende hele den process om og leve et lykkeligt liv.

Hvis du er interesseret, giver jeg gerne en gratis session, hvor jeg hjælper dig med at identificere og undersøge nogle af de tanker og overbevisninger du tror på som gør dig ulykkelig. For eksempel (plukket fra din kommentar):

"udviklingstrinnene i mit liv bliver bygget af min kæreste"

"det er ikke i orden efter 2 år i helvede bare at gå min vej"

"alle omstændighederne, familien vennerne hunden bilen, hvad vil de sige hvad skal vi gøre med det"

"vi tør inderst inde ikke være egoistiske"

"folk der bliver skilt kæmper ikke længere for kærligheden"

"de blev sammen for børnenes skyld"

Du kan ringe til mig på telefon 35 26 51 55.

Kærlig hilsen, Tim

det gav godt nok stof til eftertanke. Tak for guldkornene:)

Vian!

Stof til eftertanke! Feel free til at dele tankerne,det er det vi har mulighed for her:o)

Der er helt sikkert godt nok også gang i mine tanker, hmm man ersin egen lykkes smed....

Tak for din indslag om den eneste ene. Det var meget livsbekræftende og en øjenåbner i forhold til hvad kan forvente i et parforhold. Vi kan ikke vente på at andre skal redde os fra os selv og gøre andre ansvarlige for at gøre os lykkelige.
10 bud på hvordan du kan være bevidst i dit parforhold - læs Tim Ray på Levlykkeligt.dk