Spirituel biolog Lise Evald Hansen

Spirituel Biologi: Er din mad næring eller kalorier?

En del af det, jeg kalder Spirituel Biologi, handler om mad - som igen handler om tre ting:

1. Natur. Madens natur (eller unatur) og din natur. Harmonerer din mad med din krop?

2. Næring. Maden er vores krops benzin og livsnødvendig i ordets bogstavelige forstand. Alligevel er der en udtalt tendens til, at vi sætter lighedstegn mellem mad og kalorier og glemmer at tænke på madens sammensætning. Som igen hænger sammen med vores sundhed - eller det modsatte.

3. Nydelse. Mad skal give os det, vi har brug for, men den skal saftsuseme også smage godt! Det er ingen sag at lave sund, naturlig mad, der smager af pap. Men det er der ikke meget livsglæde og livskraft i.

Og apropos ting, der ikke smager af noget:

Jeg har været vegetar i en del år efterhånden, fordi jeg simpethen har det bedre på den måde. Som udtalt plantespisende kender jeg alt til grøntsager, som - på trods af både Ø og alle mulige andre gode mærker - smager af næsten ingenting. Måske fordi de er drevet frem med kunstigt lys, måske på grund af det "dyrkningsmedie", som i større og større udstrækning erstattet jord i den professionelle grøntsagsdyrkning.


Lokalt og i sæson

Der er på mange måder fornuft i at vælge grøntsager, som er vokser lokalt. De får den naturlige solmængde, som bygger nærings- og smagsstofferne op. De er afstemt med sæsonen og derfor så naturlige, som det kan lade sig gøre (især, hvis du vælger små producenter med den faglige stolthed intakt). Og så passer de til vores kroppe.

Mange undersøgelser viser, at de danske producenter er mindre slemme end mange andre, når det kommer til sprøjtemidler, og i det hele taget har vi ikke de store grøntsagsfarme, som vi kender fra blandt andet Holland og Spanien. 

Saften og kraften bliver endnu mere udtalt, når vi går efter vækster, som slet ikke er blevet forædlet og vokser i Guds frie natur (eller vores have-udgave af den).

Derfor blev jeg glad, da jeg på dr.dk fandt kokken Adam Aamans liste over årstidens grøntsager og andet grønt. Hvad er i sæson i Danmark her i foråret?

 

Her kommer hans favoritter:

Ramsløg
Spæde løg
Asparges
Rabarber
Spinat
Nye kartofler
Agurk
Ramsløg og alle nye skud, brændenælder, skovmærke.
Skorzonerødder
Andetårskål – nye skud fra vinterens kål.
Løvstikke

PS. Jeg er specielt glad for at se, at han har flere krydderurter på listen. Det er nemlig en af mine kæpheste, at vi kan få masser af vitaminer og mineraler ved bare at tilføje et lille grønt drys til maden. Og krydderurter kan dyrkes i enhver vindueskarm.

 

__________________________

Spirituel biolog Lise Evald Hansen
web: www.liseevaldhansen.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Spirituel Biologi: Er din mad næring eller kalorier?