Jeg får kun de andres problemer

Hvor ofte hører du på problemer i dine omgivelser sammenlignet med, hvor ofte du hører om positive oplevelser hos de samme omgivelser, en veninder for eksempel?
I brevkasseindlægget i dag, hjælper jeg en kvinde på vej, der er god til at lytte og derfor føler, at hun kun hører om sine veninders problemer, men ikke får lov at dele deres glæder med dem. Læs med her:

 

Jeg har konstant følelsen af at være noget for alle andre end mig selv! Jeg arbejder med udvikling af mennesker, hvilket jeg er rigtig god til. Historien er bare en anden, når det gælder mit eget liv!
Føler, at jeg bruger al min energi på at hjælpe alle andre end mig selv. Tager tit problemerne med hjem, og specielt et par af mine veninder er med til at dræne mig, for det er altid mig, der bliver ringet til, når noget går galt for dem. Så lytter jeg i timevis, og på en måde føler jeg, at jeg ikke får det gode fra deres liv, men hovedsageligt problemerne. Mit humør bliver påvirket af, at jeg altid får fyldt på af problemer, men aldrig selv læsset af og opladet mine batterier med ny energi. Jeg kan faktisk godt lide at hjælpe andre, men det tager overhånd, når jeg ikke får noget igen.
Hvad skal jeg gøre for at vende situationen, så jeg får mere overskud til mig selv - uden at mine omgivelser bliver sure og skuffede?

     Anonym

 

Som coach møder jeg mange med dit dilemma, og hvis du ikke ændrer situationen, vil du brænde ud. Det er du vist selv klar over, og det er det første meget vigtigte skridt på vejen for at kunne hjælpe sig selv. Måske har man brug for andres anerkendelse for at være tilfreds med sig selv, eller måske føler man sig kun god nok, hvis andre er afhængige af en. Ubevidst prøver man at hjælpe sig selv, ved at hjælpe andre - i håb om at få noget igen, noget som vil hjælpe en selv.
Men problemet er, at det ikke virker. Man kan ikke få fyldt på fra andre, hvis man så at sige selv er tom indeni. Og du kan ikke blive fyldt på, uden at du inden i dig selv tror, at du har en skraldespand (undskyld udtrykket!) der rent faktisk kan blive fyldt. Det er en umulig omvej til selvværd at hjælpe andre i stedet for sig selv, og mit råd vil være at prøve at gå en mere direkte vej og arbejde på at blive din egen bedste ven.
Du kan begynde med at overveje, hvad der skal til i dit liv for at du bliver den kvinde, du respekterer allermest?
Jeg coacher aldrig selv venner eller familie. Vi har alle brug for et frirum, hvor vi kan spørge om hjælp og hente input, og et sådan er du nødt til at skabe for dig selv. Jeg gætter på, at du har en envejskommunikation med dine veninder, fordi du ikke får kommunikeret dine grænser til dem og måske tager ansvaret for deres følelser på dine skuldre og tror, at du altid skal kunne levere en god løsning. Men en god ven behøver ikke altid have det rigtige svar, og en god ven både lytter til andre og deler sine egne sorger og glæder i nogenlunde lige balance.
Giv dig selv og dine veninder en fair chance og sig, at du gerne vil lytte til dem, men at du også meget gerne vil dele dit liv med dem, og at du vil blive glad for, at de også ringer, når de har noget at fejre. Hvis veninderne ved, hvad du ønsker, har de meget nemmere ved at give det. Hvis de reagerer negativt på det, og venskabet fortsætter med at være envejs, er det måske tid til at skifte lidt ud i vennekredsen. Men - og dette er et stort men - du må ikke skrotte dem, uden at du har givet venskabet en fair chance for at udvikle sig ved at fortælle, hvad det er, du gerne vil have.
På dit job som hjælper kan du begynde at arbejde på at udvikle overbevisninger som,"jeg kan kun gøre mit bedste, resten er ikke op til mig". For du kan ikke redde nogen eller hele verden, blot gøre dit bedste.
Til sidst vil jeg sige, at en gave er kun en gave, hvis den er givet uden at forvente noget igen. Giv dig selv og dine omgivelser den gave, det er, at være din egen bedste ven.

     Sofia

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Jeg får kun de andres problemer