Psykoterapeuter København Hanne Christensen

Opgør med offeret

Offeret

Kender du det, du bliver behandlet dårligt, fordi din ægtefælle har det svært...

Konen siger: ”Hvor er du ubehagelig”, hvortil manden svarer: ”Du ved, hvor svært det er for mig at være i denne situation”.

Her ender enhver fornuftig argumentation, offerkortet er trukket, og konen kan kun sige undskyld, for når han har det svært, er dårlig adfærd tilladt...

Der er jo ingen grænser for hvor ubehageligt, man har lov til at opføre sig overfor sine nærmeste...

Det han faktisk siger er, jeg har lov til at bruge dig som skraldespand, når jeg har det dårligt, så kan jeg ikke tage ansvar for mig selv og mine handlinger.

 

Begge parter har et ansvar

Vi har alle vore følelser og gode grunde til, at noget er svært for os, måske vanskelige vilkår og frygtelige oplevelser, men det er os selv der vælger, hvordan vi udtrykker følelserne i ord og handling.

Det er kun mig og ingen andre, der vælger, hvordan jeg vil forholde mig til mine svære vilkår, om jeg vil søge hjælp eller gå med det svære selv, det er noget jeg beslutter og er ansvarlig for.

Vi er ikke ofre for vores indre liv og derfor skal andre heller ikke være ofre for vores indre liv. Vælger vi offerrollen, må vi tage konsekvensen, vi kan blive forladt. Det vi måske allermindst ønsker.

Som partner til et offer, er det dit eget ansvar, at sige stop og melde dig ud af dramaet. Uanset hvor smertefuld konsekvensen er.

 

Meningsløshed

Hvis du siger, du holder af dine nærmeste og samtidig spiller offer og afreagere f.eks. din vrede på dem, så har du en blind plet, som kan ødelægge dit liv.

Hvordan kan det være, du siger et og gør noget andet og har så svært ved at tage ansvar for dine handlinger...

Du er ansvarlig for det drama og den meningsløshed, du skaber, selv om du ikke vil se, det er det, der er resultatet, af din adfærd.

 

Til inspiration

Har du lyst til at læse mere om de spil, vi følelsesmæssigt spiller med hinanden, kan jeg varmt anbefale dig at læse ”Hvad er det vi leger” af Eric Berne.

 

Kærlig hilsen

Hanne Christensen

Psykoterapeut og parterapeut

Københavns Psykoterapi

 

 

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dramatrekanten - opgør med offeret. læs mere