Psykoterapeuter København Hanne Christensen

Depression - når livet bliver for svært

Depression – når livet blive for svært

Depression kan være en sund reaktion på svære vilkår, når livet gør ondt. Depressionen er ikke farlig eller tegn på sygdom, men tegn på at du har behov for støtte og omsorg, at du har skulle klare alt for meget alt for længe.

Når livet bliver for svært

Det er en side af livet at blive ramt af bekymringer og sorger. Hvordan vi kommer igennem dette, handler om den historie vi kommer med, vores vilkår og vores sårbarhed. Nogen gange oplever vi problemerne som udfordringer andre gange som svære belastninger, vi ved ikke altid hvor mange ressourcer og hvor meget energi vi har til rådighed.

Depressionen rammer os, når vi for længe har måtte kæmpe med svære følelser og belastninger, vi ikke kan gøre noget ved, ændre på eller finde balancen i livet igen.

Når vi må acceptere vilkår, vi ikke kan ændre eller ikke ved hvordan vi skal håndtere f.eks. en kræftdiagnose, indebærer det en sorgproces som minder meget om depressionen. For ikke at mærke og føle os utilstrækkelige ender vi til tider med at foretage os overspringshandlinger, for at slippe for alle de smertefulde følelser og tabene, der følger med sorg, ulykker og sygdom.

Når vi har kæmpet for længe for at undgå at se virkeligheden i øjnene, - hvad der er for længe er forskelligt fra menneske til menneske, det afhænger at vores øjeblikkelige vilkår hvor pressede vi i forvejen er, hvor hårdt vores sårbarhed allerede er ramt – giver følelserne op, de sender kun signal om – uro, angst, tristhed. Du føler dig handlingslammet.

En sårbarhed der har mange svære ubearbejdede følelser og belastninger med i bagagen er nået til en grænse, hvor der ikke er flere ressourcer at give af og vi bukker under for stress, depression og angst, vi bliver magtesløse. Du har i mange år fremstået som den stærke, men pludselig når du til en grænse som overrasker dig og du bliver ramt af en depression. Vær opmærksom på at depression kan ramme alle, når vi bliver ramt af livet og det er ikke et svaghedstegn.

Reaktionen afhænger af mange ting

Om du får af en depression eller om du kan tage problemerne som udfordringer handler om, hvad du bliver ramt af og hvornår du rammes. Hvilke erfaringer og ubearbejdede oplevelser du har med dig. Hvilken støtte du har til rådighed og den grad af sårbarhed du er født med til at håndtere vanskeligheder.

Nogen gange kommer vi igennem krisen ved egen hjælp og andre gange kan vi næsten ikke komme videre uden langvarig professionel hjælp. Det behøver ikke være det værst tænkelige der vælter dit liv, det kan godt være et mindre problem, der kommer oveni tidligere ubearbejdede sorger eller belastninger.

Om at komme igennem krisen

Omgivelserne kan tilbyde deres omsorg, støtte og trøst og det er den ramte der vælger, hvem man vil have støtte og hjælp af, det er helt ok at takke nej, hvis du ikke er tryg eller har tillid til den, der tilbyder at hjælpe dig. At trøste er at lytte og at ville være sammen med den ramte på dennes vilkår. For mange kan det være meget sårbart at slippe kontrollen og vise sine følelser. At turde vise og mærke sine følelser er en styrke, følelserne er livet og det kan være meget angstprovokerende at opdage sine følelser. Det er den der er ramt af depressionen, der fortæller hvad han har behov for, pres aldrig på eller tro du ved hvad den ramte har behov for. Spørg og lyt …

Vi skal turde stå ved siden af, når livet bliver svært

Når du møder et menneske der har det svært ramt af f.eks. en depression, så lyt vær nærværende, følelserne er ikke farlige. At få plads til at vise sine følelser, at vise sin ked af det hed til et andet menneske, der kan rumme følelserne og tie og trøste er en stor hjælp og en lettelse i en svær tid. Trøst kan også være at få et kram og vide den anden er tilgængelig. Lad den ramte bestemme farten og bestemme jeres samtaleemner, om det er det svære tab der skal fylde, eller om det skal være en let samtale om alt det andet, der også rør sig i livet. Det er at hjælpe den ramte.

 

Kærlig hilsen

Hanne Christensen,

Psykoterapeut og Parterapeut

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Depression - når livet bliver for svært. Læs mere